طراحي مشاغل عبارت است از يكي كردن محتواي كار (وظايف،روابط . رفتارها، كاركردها، مسؤوليتها، جبران خدمات به صورت مالي و غير مالي) و كيفيت مورد نياز جهت انجام كار (مهارتها، توانايي، تجربه و دانش ) براي هر شغل به گونهاي كه نيازهاي كاركنان سازمان برآورده شود .
هدفهاي متعددي در طراحي مشاغل مطرح شده كه مهمترين آنها عبارتند از:
كارآيي و يافتن بهترين روش توليد محصول يا ارايه خدمات؛
بهرهوري و استفاده مطلوبتر از منابع انسان و مادي
تفوق بر رقيبان، بهتر از رقيب بودن؛
تعيين هويت جهت نيروي كار؛
افزايش انگيزه كاركنان و انجام مسؤوليتهاي اجتماعي سازمان براي كاركنان از طريق بهبود شرايط كار .
عوامل مؤثر بر طراحي مشاغل
طراحي شغل به طور اساسي متأثر از اهداف، فن آوري، محيط و طراحي سازمان ميباشد، در نتيجه براي طراحي شغل علاوه بر بررسي اهداف، توجه به عوامل زير نيز مورد تأكيد است.
فرآيند ايجاد انگيزه ناشي از ويژگيهاي شغلي؛
ويژگيهاي ساختار كار و اجراي فعاليتهاي گروهي؛
ويژگيها، شغل، وظايف و مقاصد .
1-فرآيند ايجاد انگيزه دروني
2-ويژگيهاي ساختار كار و اجراي فعاليتهاي گروهي
فنون طراحي مشاغل
l-ساده كردن كار: اين شيوه به تخصصي شدن مشاغل منجر ميگردد . در سادهكردن مثل ساختن يك سنجاق، يك شغل كامل بــــه قسمتها و اجزاي ريز تقسيم ميشود .
2-گردش شغلي: گردش شغلي عبارت از جابجايي كاركنان در مشاغل مشابه و در زمان مشخص است . گردش شغلي معمولاً به منظور افزايش روحيه و كاهش نارضايتي در مشاغل ساده به كار گرفته ميشود . در برنامهريزي گردش شغلي كاركنان به صورت دورهاي در مشاغل مشابه و ساده تعويض شغل ميدهند
3-توسعه شغلي : توسعه شغلي در جهت عكس ساده كردن ميباشد . بر اساس اين نظريه شمار عمليات در يك شغل افزايش مي يابد و اين امر به جهت تنوع ايجاد شده در كار و معني يافتن کار در نيروي انساني موجب كاهش احساس خستگي ميشود .
4-تقويت شغل: وقتي كه توسعه شغلي به مفهوم گسترش افقي كار براي كارمند به شمار آيد، تقويت شغل به مفهوم گسترش عمودي كار بر اساس افزايش مسؤوليت ميباشد .
از طريق تقويت شغلي، استقلال، مسؤوليت و خود كنترلي بيشتر امكان پذير خواهد بود و اين روش به احساس رضايت، انگيزش بيشتر و افزايش بهرهوري منجر ميشود.
بیشتر بخوانید
پاورپوینت آموزشی یادگیری سازمانی
پاورپوینت آموزشی آموزش تربيت ارزياب برطبق EFQM
با ما در تماس باشید
خوب و در عین جذاب از حیث متنی