تحلیل های کیفی شامل

تحلیل گراندد تئوری (تحلیل داده بنیاد)

نظریه داده بنیاد یا گراندد تئوری با طرح پرسش یا پرسش‌های پژوهشی شروع و با جمع‌آوری داده‌ها از راه مصاحبه عمیق و مشاهده تأملی در طول زمان شکل گرفته و با تحلیل نظام‌مند و مداوم آن ادامه می‌یابد و در نهایت به تولید دانش ختم می‌شود و با ارائه نظریه به ثبات می‌رسد. در روش داده بنیاد، به جای استفاده از داده ها برای آزمون فرضیه، از داده ها برای ایجاد مفاهیم استفاده می شود. بیشتر …

 تحلیل تم (تحلیل مضامین)

یکی از روش های تحلیل داده های کیفی یا تحلیل محتوای کیفی، روش تحلیل تم یا همان تحلیل مضامین است. تحلیل تِم روشی برای تعیین، تحلیل و بیان الگوهای (تِم­ها) موجود درون داده­ ها است. این روش در حداقل خود داده ­ها را سازماندهی و در قالب جزئیات توصیف می­کند. اما می تواند از این فراتر رفته و جنبه­ های مختلف موضوع پژوهش را تفسیر کند.  فرایند تحلیل تِم زمانی شروع می­شود که تحلیل­گر الگوهای معنی و موضوعاتی که جذابیت بالقوه دارند را مورد نظر قرار می­دهد. بیشتر…

مرور سیستماتیک (نظام‌مند)

یکی از شیوه های کیفی پرکاربرد در اکثر تحقیقات دانشگاهی و غیر دانشگاهی، استفاده از مرور سیسماتیک یا نظام مند براساس مطالعات کتابخانه‌ای در خصوص یک پدیده یا موضوع است. به واقع قضیه با بررسی و انجام مطالعات به‌صورت پراکنده تنها می‌توان به یک جنبه از یک تصویر بزرگتر رسید، درحالیکه ارزش یک بررسی سیستماتیک در ترکیب کردن قطعات گسسته و هم‌افزایی نتایج در یک روش سازمان‌یافته است. بیشتر …

تحلیل محتوا

تحلیل محتوا یکی از مهمترین و پرکاربردترین روش های تحلیلی کیفی است که برای شناسایی الگوی فراورده‌های ارتباطی استفاده می شود. برای انجام تجزیه و تحلیل محتوا، به طور سیستماتیک داده ها از مجموعه متون در دسترس اعم از کتاب، مقاله، مصاحبه و… جمع آوری و تحلیل و تفسیر می شود. بیشتر …

پدیدارشناسی

پدیدارشناسی یا فنومنولوژی به عنوان یکی دیگر از روش های تحلیل کیفی به مطالعه پدیده ها از هر نوع و توصیف آن ها پرداخته و در وهله نخست با تحلیل تجربیات روزمره فرد سرو کار دارد. به واقع در روش پدیدارشناسی، پدیده­‌ها به همان شکلی که افراد در موقعیتی خاص آن را درک می‌کنند و می‌بینند، شناسایی می­‌شوند. بیشتر …