فلسفه مدیریت منابع انسانی استفاده از نیروی انسانی در جهت اهداف سازمان است و برای اینکه سازمان به اهداف سازمانیش دست یابد نیاز هست تا ارتباط سالم و تاثیرگذاری بین مدیریت منابع انسانی و افراد سازمان برقرار شود و یکی از لازمه های این ارتباط رعایت اصول اخلاقی از سوی مدیران و افراد سازمان می باشد. به واقع مدیریت منابع انسانی در مدیریت و توسعه رفتارهای اخلاقی در بین کارکنان نقش محوری دارد. مدیران این بخش می توانند از طرق مختلفی چون آموزش، ارتباطات، تاکید بر نظم و انضباط و.. به توسعه و گستراندن رفتارهای اخلاقی در سطح سازمان مبادرت نمایند.
به واقع در شرایطی که بسیاری از سازمانها به این نتیجه رسیده اند که داشتن منابع انسانی به عنوان شایستگیهای اصلی آنها را از رقبایشان متمایز میکند و یک عامل تعیینکننده کلیدی در مزیت های رقابتی است، توجه به اصول اخلاقی و بکارگیری آن در حوزه های مختلف مدیریت منابع انسانی اعم از کارمندیابی، ارزیابی عملکرد، دستمزد و پاداش، روابط کارکنان و… امری مهم و حایز اهمیت است.
بیشتر بخوانید: مدیریت منابع انسانی در اسلام
علیرغم همه پیشرفت های حوزه منابع انسانی در این سال ها، موضوع اخلاق در مدیریت منابع انسانی موضوعی است که کم مورد توجه قرار گرفته است، در حالیکه تعداد مطالعات تجربی در حوزه اخلاق و مسئولیت اجتماعی سازمان ها در طول دهه گذشته افزایش یافته است اما مقالات ژورنالی که به طور مشخص متمرکز بر دغدغه های اخلاقی فعالان حوزه منابع انسانی باشند، کمیاب است. از اینرو بنظر می رسد بررسی و واکاوی تاثیرات اصول اخلاقی و اخلاق مداری بر فعالیتها و مسائل منابع انسانی از جمله موارد مهم مدیریتی است که می بایست مورد بررسی و واکاوی جدی قرار گیرد.
از طرف دیگر موضوع توجه به مسایل اخلاقی در حوزه منابع انسانی برای شرکت های چند ملیتی قضیه ای حادتر و پیچیده تر است، چرا که وقتی مدیران شرکت های چند ملیتی در مورد جهانی شدن صحبت میکنند، باید مجموعه پیچیدهای از مسائل مربوط به جغرافیا، فرهنگ، قوانین و شیوههای کسبوکار مختلف را متعادل کنند.
در این مسیر ناهموار و پرسنگلاخ توجه به اصول اخلاقی و فراگیرکردن آن در سطح سازمان و همراستا سازی آن با ارزش های سازمانی از جمله موارد پیچیده ای است که نیازمند تدبیر و تامل یک مدیر منابع انسانی است. به عقیده محققان در شغل مدیریت منابع انسانی اساسا همپوشانی اندکی بین منافع فردی، حرفه ای و سازمانی وجود دارد و در نتیجه احتمال ایجاد چالش های اخلاقی زیاد است. آن ها تعارض، ابهام و چندگانگی نقش را عامل اصلی مواجه شدن مدیران منابع انسانی با دوراهی های اخلاقی می دانند.
ضمن آنکه مدیرانی که به ابعاد انسانی افراد سازمان توجه نمی کنند و برای رسیدن به اهدافشان حاضرند بدون توجه به اصول اخلاقی و انسانی شخصیت آنها را لگدکوب کنند، شاید در کوتاه مدت ظاهرا نتیجه بگیرند ولی در بلند مدت چنین دیدگاهی معمولا خلاقیت، کارآیی و تعهد کارکنان را به کلی کمرنگ کرده و کاهش شدید بازدهی در سازمان را سبب خواهد شد.
در صورت داشتن هرگونه سوال یا نیاز به مشاوره تخصصی با ما در تماس باشید