برای حل معضل عدم خلاقیت و ایده پرداز بودن کارکنان سازمان چه کنیم؟

اینکه بتوان سازمانی متشکل از کارمندان خلاق و ایده پرداز داشت که مرتبا بتوانند تولید ایده نمایند از آرزوهای هر مدیری است چرا که وجود این مهم می تواند در بلند مدت اثرات بسیار مطلوبی بر عملکرد سازمان بگذارد. اما این صرفا یک ایده آل است و اکثر شرکت ها و سازمان ها نوعا با کارمندانی غیرخلاق و روتین مواجه اند که صرفا عادت به انجام وظایف محوله سازمان در مدت زمان کاری مقرر و مشخص دارند (این در حالی است که در خیلی از موارد کارمندان از انجام همین وظایف نیز سرباز می زنند) و لذا هیچ گونه روحیه خلاقانه و ایده پردازانه در آنها دیده نمی شود.

برای حل این مشکل راه حل های زیر از سوی محققان و مدیران موفق پیشنهاد شده است که نوعا خروجی مثبت در پی داشته است:

راه حل شماره 1: ایجاد محیط و جو سازمانی محرک خلاقیت و ایده پردازی. برای توسعه و نهادینه سازی چنین محیطی در سازمان های امروزی بایستی یکسری از مولفه ها و شاخص های سازمانی از سوی مدیران اجرایی شود از جمله: حذف تمرکز در تصمیم گیری ها (برای این منظور بهتر است مدیریت نقش نظارتی ایفا نماید و تصمیم گیری های غیر کلان را به هر بخش سازمان واگذار نماید)، اعطای استقلال بیشتر به گروه های کاری، حمایت همه جانبه مادی و معنوی از مخترعان، ایده پردازان و افراد خلاق سازمان، حذف سلسله مراتب سازمان تا آنجا که امکان دارد (تخت تر کردن ساختار سلسه مراتبی سازمان)، تشویق افراد و گروه های کاری برای مشارکت در تصمیم گیری ها و ابراز نظرات در مورد فعالیت های سازمان، تعدیل و تنظیم مقررات انضباطی متناسب و در خور با ترغیب فعالیت های مفید و سازنده، آمادگی مستمر جهت شنیدن ایده ها و اندیشه های بدیع کارکنان و….

راه حل شماره 2: یکی از موانع جدی در عدم خلاق بودن افراد در سازمان به گواه تحقیقات انجام شده، بی توجهی سازمان به برقراری نظام شایسته سالاری است. بایستی عنوان کرد که کارکنان نگاه تیزبینی به تصمیمات مدیریت در مورد خودشان دارند و در سازمان هایی که ترفیعات بر مبنای شایسته سالاری و توانمندی افراد انجام نمی شود و روابط جایگزین ضوابط می گردد، این موضوع سبب بی انگیزگی کارکنان شده و نتیجتا آنها از ابراز ایده های خلاقانه و نوآورانه روبرمی گردانند.

راه حل شماره 3: اختصاص زمان و مکانی مشخص در طول هر روز کاری برای کارمندان جهت ایده پردازی و تبادل ایده هایشان با یکدیگر. تحقیقات نشان داده است که گاها ایده هایی که در ذهن یک فرد رشد و نمو کرده است اگر به ذهن دیگری منتقل و کاشته شود بارورتر خواهد شد. ضمنا مدیریت بایستی در دوره های زمانی مشخص از ایده ها و گروه های برتر ایده پردازی سازمان رسما تقدیر و تشکر بعمل آورد.

در صورت داشتن هرگونه سوال یا نیاز به مشاوره تخصصی با ما در تماس باشید

آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *