ضریب همبستگی شاخص مفیدی از درجه ارتباط بین دو متغیر کمی است (برای بررسی رابطه بین متغیرهای کمی نرمال از ضریب همبستگی پیرسون و برای متغیرهای کمی غیرنرمال و رتبه ای از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده می شود) اما در عین حال در خیلی از مقالات دیده می شود که از آن استفاده نابجا می شود که همین امر موجب ایجاد نتایج غیرواقعی می شود. بنابراین بایستی به این نکته دقت داشت که در خیلی از تحلیل ها نباید از این ضریب استفاده برد که شامل:
1.محاسبه ضریب همبستگی ساده برای داده هایی که شامل بیش از یک مشاهده در همه یا تعدادی از نمونه ها می شوند اشتباه است زیرا چنین مشاهداتی مستقل نیستند (آلتمن،1997)
2. استفاده از ضریب همبستگی برای مقایسه روش های مختلف اندازه گیری بر روی متغیر مشابه مناسب نیست زیرا همبستگی فقط ارتباط خطی-نه توافق بین دو روش-را ارزیابی می کند(آلتمن،1997)
3.استفاده از ضریب همبستگی برای ارتباط دادن تغییرات بر روی زمان به مقدار اولیه، نتایج گمراه کننده ای به بار می آورد.
4.محاسبه ضریب همبستگی برای داده هایی که شامل زیر گروهای مشخص با سطوح مختلف میانگین در یک یا هر دو متغیر هستند می تواند گمراه کننده باشد.
5.استفاده از ضریب همبستگی برای شناسایی روابط علی و معلولی نادرست است بلکه هدف فقط آن است که مشخص شود کدام متغیر با مغیر دیگر بطورنسبی در جهت مثبت یا منفی همگام است (به بیان دیگر همبستگی معیاری برای بررسی تغییرات همزمان یا کوواریانس استاندارد شده است). به بیان دیگر همبستگي بين دو متغير نبايستي به اين صورت تفسير شود كه يك متغير تنها علت متغير ديگري است. غالباً عوامل ديگري وجود دارند كه بر هر دو متغير تاثير ميگذارند. بایستی توجه داشت که اشتباه گرفتن همبستگی با علیت میتواند در قضاوت و تعیین سیاست فاجعه آمیز باشد
6. از پیش فرض های مهم برای انجام آزمون همبستگی جمع آوری داده ها به طور تصادفی است که گاها به دست فراموشی سپرده می شود.
7.استفاده از همبستگی پیرسون برای بررسی روابط خطی مفید است و در مورد روابط غیر خطی نباید از آن استفاده نمود (اصغری جعفرآبادی و همکاران،1392).
8. استفاده از همبستگی زمانی که یک متغیر از پیش تعیین شده باشد مثلا یک شرط ورود مطالعه باشد و روی آن تحدید صورت گرفته باشد (اصغری جعفرآبادی و همکاران،1392).
9. استفاده از همبستگی ها برای زمانی که اندازه گیری ها پایایی لازم را ندارند (که سبب کم برآوردشدن همبستگی می گردد) (اصغری جعفرآبادی و همکاران،1392).
10. استفاده از همبستگی به جاي توافق که در این صورت همبستگی بالاي بین دو اندازه گیري صرفاً همراستایی آنها را نشان می دهد و انطباق دو اندازه گیري را نشان نمی دهد (اصغری جعفرآبادی و همکاران،1392).
علاقمندان برای دریافت فایل پاورپوینت آموزشی جامع و کامل، کتاب آمار و کاربرد آن در مدیریت جلد 1، اثر دکتر عادل آذر و دکتر منصور مومنی اینجا را کلیک فرمایند
برای دریافت مشاوره تخصصی تحلیل آماری با ما در تماس باشید
مطلبتون جالب و قابل تامل بود استفاده شد
منبع مفیدی در ابن خصوص دارید منبع لاتین معتبر و جامع