شیوه بکارگیری منابع با استفاده از آموزه های دینی برای نیل به اهداف که متأثر از نظام ارزشی اسلام است مدیریت اسلامی را شکل می دهد. مدیریت از نگاه اسلام یک امانت است. امام علی (ع) می فرمایند : و انَّ عملکَ لیس لک بطعمه ولکنه فی عنقک امانه . کاری که در دست تواست طعمه نیست بلکه امانتی است برگردن تو.
يكي از دلايل پيشرفت كشورهاي توسعه يافته، برنامه ريزي هدفمند ومديريت كار آمد است. به مدد مدیریت مأموریتها و اهداف سازمانها تحقق مییابد، از منابع و امکانات موجود بهره برداری میشود و توانایی و استعداد انسانها از قوه به فعل در میآید. مدیران در انجام وظایف خود فرایندی را دنبال میکنند که شامل اجزایی چون برنامه ریزی، سازماندهی، نظارت و کنترل، انگیزش، ارتباطات، هدایت برنامه ریزی، سازماندهی، نظارت و کنترل، انگیزش ارتباطات، هدایت و تصمیم گیری است.
مجموعه این فعالیتها است که مدیریت را شکل میدهد و هماهنگی و نیل به هدف ها را میسر میسازد.
اما دين مبين اسلام همان گونه كه در ساير زمينه ها برنامه و راهكار ارايه كرده است، در زمينه مديريت نيز هدايت هايي را توصيه مي كند كه البته براي تنقيح مديريت اسلامي الگوها ومصاديقي از مديران موفق جامعه اسلامي را معرفي مي كند.
الگوی مدیریت اسلامی
مروری جامع در مطالعاتی که در حوزه مدیریت اسلامی انجام شده است نشان می دهدکه هر کدام از آنها تنها از یک یا دو جنبه خاص به مدیریت اسلامی پرداخته اند، به همین دلیل هم غالباً به اصول و مبانی کاربردی دست پیدا نکرده اند و به جز مواردی که توصیه های اخلاقی در مورد شخص مدیر بیان شده است، برنامه ها و راهکارهای روشنی ارائه نشده است.
برای به نتیجه رسیدن این مطالعات و پژوهش ها نیاز به تدوین یک الگوی جامع باخروجی های مشخص می باشد.
مطالعات علم مدیریت اسلامی به صورت کلی به دو حوزه مطالعات نرم افزاری و حوزه مطالعات سخت افزاری تقسیم می شود.
در حوزه نرم افزاری به دنبال بررسی جامع تمام منابع مدیریت اسلامی می باشد.
دراین حوزه با یک رویکرد جامع و سیستمی، می توان منابع اطلاعاتی مورد استفاده درعلم مدیریت اسلامی را به 4 گروه زیر تقسیم بندی نمود:
1 منابع قرآنی
2 منابع روایی و حدیثی
3 منابع فلسفی
4 منابع تاریخی و سیره
با ما در تماس باشید