تاملی بر چالش های اینترنت اشیا

تاملی بر چالش های اینترنت اشیا

هدف از ایجاد و گسترش فناوری اینترنت اشیاء، توانمندسازی اشیاء برای اتصال به شیء دیگر بدون در نظر گرفتن زمان و مکان است. اما برای پیاده‌سازی چنین هدفی چالش‌های فراوان بسیاری وجود دارد که در این بخش به برخی از مهمترین آن ها پرداخته می شود.

ويژگي هاي اينترنت اشيا، چالش هاي موجود در شبكه هاي فعلي را به صورت قابل توجهي سخت تر كرده و علاوه بر آن برنامه هاي كاربردي در حال توسعه را با چالش هاي جديد مواجه مي كند. يكي از بزرگترين چالش هايي كه در محيط اينترنت اشيا به وجود خواهد آمد، وجود يك شبكه با تعداد بسيار زيادي وسايل است كه از استانداردهاي گوناگوني پيروي كرده و قصد تعامل با يكديگر را دارند. در واقع در شبكه هاي فعلي نمي توان چندين استاندارد وضع نموده و همه را با اين استانداردها منطبق نمود به گونه اي كه قابليت تعامل بدون مشكل بين استانداردهاي مختلف وجود داشته باشد(لی و لی،2015).

ورمسان و فریز (2014) بیان می دارند به طور كلي مي توان چالش هاي پيش روي فناوری اینترنت اشیا را به چهار دسته تقسيم كرد:

1. مقياس بزرگ ،  2.عدم وجود زيرساخت،  3. تعداد اشيا، 4. تجاري سازي

 

محققی دیگر چالش های بکارگیری فناوری اینترنت اشیا را شامل موارد زیر می داند (نوردروم،2016):

1.امنیت و حریم خصوصی: گرچه اینترنت اشیا، کیفیت زندگی مردم و روال کاري سازمان ها را بهبود می بخشد، اما بستري آسیب پذیر در برابر حمله احتمالی هکرهاست. برخی از دستگاه هاي اینترنت اشیا به علت عدم رمزگذاري انتقال، رابط وب ناامن و عدم حفاظت کافی از نرم افزار، آسیب پذیرند. برخی از برنامه هاي اینترنت اشیا از زیرساخت هاي حساس و خدمات استراتژیک مانند شبکه هاي هوشمند و حفاظت از تأسیسات پشتیبانی می کنند و تعدادي از اپلیکیشن هاي اینترنت اشیا مقدار زیادي از اطلاعات شخصی در مورد خانواده، سلامت و وضعیت مالی فرد را جمع آوري می کنند. رعایت نشدن نکات امنیتی و بی توجهی به حریم خصوصی سبب ایجاد مقاومت در پذیرش اینترنت اشیا توسط افراد و سازمان ها خواهد بود.

2.تامین انرژی: در ابتداي وجود اینترنت اشیا یکی از مهمترین چالش ها چالش تامین انرژي براي تعداد زیادي اشیا متصل به شبکه بود. انرژی برق با توجه به حجم محدود و اهمیت این منابع گزینه مناسبی نبودند. امروزه با رشد فناوري با استفاده از انرژي باد و خورشید امکان تامین انرژي را دارند با یکپارچه سازي سیستم هاي حسگر و محرك متصل به اینترنت اشیا که براي بهینه سازي مصرف انرژي استفاده می شود، انتظار می رود دستگاه هاي اینترنت اشیا یکپارچه شوند تا قادر به برقراری ارتباط با شرکت تأمین ابزار به منظور تعادل تولید برق به صورت مؤثر و مصرف انرژي شوند.

3.اثرات زیست محیطی: به منظور تولید سنسور و تجهیزات الکتریکی مورد استفاده در این فن آوري از فلزات کمیاب و بعضا مواد شیمیایی سمی استفاده می شود.که این مسئله منجربه زباله هاي الکتریکی می شود که در صورت عدم رعایت دستورالعمل هاي مناسب بزاي تولید و دفع اصولی این تجهیزات تاثیرات نامطلوبی بر روي سلامتی انسان ها و محیط زیست گذاشته می شود.

4.کلان داده ها: با گذر زمان و افزایش ورود فناوري به زندگی انسان ها و داده هایی که تولید می شود چالش بزرگی ایجاد شده است. این حجم عظیم داده که تولید می شود در کجا ذخیره می شود و در کجا پردازش می شود. در اینترنت اشیا بحث مدیریت و پردازش کلان داده هایی با استاندارد هاي متفاوت که در حال افزایش هستند، مشکل بزرگی محسوب می شود. سه بعد چالش هاي روبه رو در حوزه رشد داده ها افزایش حجم: افزایش در میزان داده، سرعت و شتاب: افزایش سرعت تولید داده اي ورودي و خروجی، تنوع: افزایش محدوده تنوع و منابع داده ها.

5.استانداردسازی: یکی از چالش هاي مهم در اینترنت اشیا وجود یک شبکه با تعداد بسیار زیاد از دستگاه هاي نامتجانس است. که از استاندارد هاي مختلفی پیروي می کند و باید با هم در تعامل باشند.

6.مدیریت داده ها: در هر صنعتی داده نقش مهمی دارد و موجب عملکرد سیستم می شود، اینترنت اشیاء یک سیستم گسترده و پویاست و مدیریت دادهاي تولید شده در آن مهم است. به علت پویا بودن اینترنت اشیاء مدیریت آن به یک پایگاه پویا نیاز دارد تا واسط ی بین برنامه ها و داده ها باشد. به همین دلیل پایگاه داده سنتی در اینترنت اشیا منسوخ شده است. چالش هایی مثل وسعت شبکه و تنوع دستگاه هاي متصل به شبکه، هماهنگ کردن و مدیریت دستگاه هاي متصل، تفسیر داده هاي مختلف متصل به شبکه وجود دارد. واکنش و ارتباط اجزا هم یکی از چالش هاست. در فواصل کوتاه انرژي بسیار کمی لازم است و آدرس یابی شی ساده است اما در فواصل زیاد شرایط پیچیده می شود.

 

محققی دیگر عنوان می دارد دستگاه‌های اینترنت اشیا به دلیل اتصال به اینترنت و بعضا استانداردهای ضعیف امنیتی، در معرض حملات سایبری قرار دارند. به‌علاوه، در صورت قطع شدن اینترنت و مشکلات روتر، تمام این دستگاه‌ها از کار می افتند. خطر دیگر اینترنت اشیا، مسئله حریم شخصی است؛ چون سازندگان این دستگاه‌ها ممکن است تمام داده‌های جمع‌آوری شده از مشتری را بسته‌بندی کرده و به شرکت دیگری بفروشند(دیلیپ کومار و ونکاتسوارلو،2016).

 اسلاما (2016) معتقد است که آنچه که باید به آن توجه شود، این موضوع است که چالش اصلی نه تنها ایجاد یک معماری مناسب و زیرساختی است که بتوان مبتنی بر آن شبکه ای هوشمند از اشیاء را پدید آورد، بلکه چالش بزرگتری که باید راه حل مناسبی برای آن اندیشید، این است که چگونه می توان از داده های فراهم شده توسط این شبکه ی هوشمند به منظور ایجاد نرم افزارهای کاربردی، در سطوح سازمانی، استفاده کرد و اطلاعاتی را از آن ها استخراج کرد که پیش از وجود چنین شبکه ای از اشیاء، قادر به بدست آوردن آنها نبوده ایم.  علاوه بر این در توسعه اینترنت اشیا موانع و چالش های زیاد دیگری نیز وجود دارد که از مهمترین آنها می توان به استقرار IPv6 ،توافق بر روی استانداردها،قابلیت اعتماد، حریم خصوصی،ناهمگنی و سیّار بودن اشاره کرد.

عنوان می شود که اینترنت اشیا طیف گسترده ای از چالش ها و خطرات امنیتی جدیدی برای تجهیزات،پلتفرم ها،سیستم عامل ها و ارتباطات مربوط به این حوزه و حتی دستگاه هایی که به آنها متصل می شوند به همراه دارد. در آینده از فناوری های امنیتی این انتظار می رود  تا از تجهیزات و پلتفرم های اینترنت اشیا در مقابل حملاتی که به حوزه اطلاعات می شود و هم چنین دست کاری های فیزیکی محافظت کنند، ارتباطات را رمزنگاری نمایند و برای چالش های پیش رو آماده باشند (گرونا و الریچ،2017).

 بی و همکاران (2014) بیان می دارند با این که اینترنت اشیا مزایای زیادی را به همراه دارد در عین حال با مجموعه ای از چالش های مهم به شرح زیر روبروست:

-امنیت: IoT  یک اکوسیستم از دستگاه های دائما متصل ایجاد می کند که بر بستر شبکه با هم ارتباط برقرار می کنند. سیستم کنترل کمی دارد و از هیچ سنجه امنیتی نیز بهره مند نیست.

– حریم خصوصی: پیچیدگی IoT اطلاعات شخصی قابل توجهی را با حداکثر جزئیات و بدون مشارکت فعال کاربر جمع آوری می کند.

– پیچیدگی: بعضی افراد سیستم های IoT  را در زمینه های طراحی,گسترش و نگهداری پیچیده  می دانند به دلیل استفاده آن ها از چندین و چند تکنولوژی.

-انعطاف پذیری: خیلی از افراد را انعطاف پذیری یک سیستم IoT برای یکپارچه شدن با سیستم دیگر نگران کرده است. آن ها نگرانند که خود را با چند سیستم متداخل یا قفل شده بیایند .

– سازگاری : اینترنت اشیا مانند هر تکنولوژی دیگری در عرصه تجارت باید با مقررات مطابق باشد. پیچیدگی آن مشکل سازگاری را به شدت چالش برانگیز جلوه می دهد با توجه به این موضوع که خیلی از افراد سازگاری برنامه های استاندارد را بسیار سخت می دانند.

محمدزاده و حمیدی (1395) حریم خصوصی اطلاعات در بستر اینترنت اشیا را مورد توجه قرار داده اند. به باور آن ها اینترنت اشیا مستعد افزایش حملات هکرها و جرایم سایبری است. پس نقص در حفاظت اطلاعات در این سیستم باعث مقاومت افراد و شرکت ها در پذیرش بکارگیری اینترنت اشیا می شود.

 

 

منابع

محمدزاده، لیا و حجت الله حمیدی.(1395)، تجزیه و تحلیل اینترنت اشیا و مفهوم حریم خصوصی و امنیت در تجارت الکترونیک، اولین کنفرانس بین المللی مهندسی و علوم کامپیوتر، تهران.

Bi, Z., Da Xu, L., & Wang, C. (2014). Internet of things for enterprise systems of modern manufacturing. IEEE Transactions on industrial informatics, 10(2), 1537-1546.

DileepKumar, D. and Venkateswarlu, P. (2016). “Secured Smart Health Are Monitoring System Based on IOT”. Imperial Journal of Interdisciplinary Research, 2(10), pp. 1114-1120.

Lee, I., & Lee, K. (2015). The Internet of Things (IoT): Applications, investments, and challenges for enterprises. Business Horizons, 58(4), 431-440.

Nordrum, Amy (18 August 2016). “Popular Internet of Things Forecast of 50 Billion Devices by 2020 Is Outdated”. IEEE.

Slama,D, (2016), Enterprise IoT Strategies & Best Practices for Connected Products & Services, Sebastopol: O’Reilly Media, Inc.

Vermesan, O. & Friess, P. (Eds.). (2014). Internet of Things-From Research and Innovation to Market Deployment. River Publishers.

 

 

بیشتر بخوانید:

پاورپوینت آموزشی آمار و کاربرد آن در مدیریت جلد 1

پاورپوینت آموزشی تحلیل ذینفعان

پاورپوینت آموزشی محک زنی

پاورپوینت آموزشی روش های تحلیل استراتژی

پاورپوینت آموزشی تحلیل سوات به زبان لاتین

پاورپوینت آموزشی آموزش تربيت ارزياب برطبق EFQM

پاورپوینت آموزشی مدیریت تحول

پاورپوینت آموزشی روش تحقیق پیشرفته

پاورپوینت آموزشی مدیریت حقوق و دستمزد

 

 

با ما در تماس باشید

آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *