هر چند که در خصوص پژوهش ترکيبي نظریات و دیدگاه های مختلفی از سوی صاحبنظران این حوزه مطرح شده است اما یکی از بهترین دسته بندی های ارائه شده از سوی کرسول و تشکري بوده است. بـه نظـر آنها 4 دیدگاه در این خصوص می توان تمایز قایل کرد:
1.دیدگاه روشی: در این دیدگاه روي فرآيند و نتايج کاربرد روش ها و داده هاي کمي و کيفي تأکيد مي شود. در اين ديدگاه طرح پژوهش دست کم يک روش کمي ( که براي جمع آوري اعداد طراحي مي شود) و يک روش کيفي (که به منظـور جمـع آوري واژه ها و گزاره ها طراحي مي گردد) را شامل مي شـود. .
2.دیدگاه روش شناختی: بـر اسـاس این دیدگاه، پـژوهش ترکيبي به عنوان يک روش شناسي متمايز مورد توجه واقع مي شود که در آن ابعاد مختلـف فرآیند پژوهش ، مانند دیدگاه های فلسفي، سؤ ال ها، روش ها و نتايج حاصل از پژوهش بـا يکـديگر ترکيـب مي شود.
3.دیدگاه پارادایمی: در این ديدگاه بر وجود يک دیدگاه غالب يا مجموعه اي از دیدگاه ها تمرکز مي شود که مبنايي فلسفي را براي پژوهش ترکيبي فراهم مي کنـد . افزون بر اين، پارادايم پژوهش ترکيبي رویکرد ممتازی براي ايجاد سوالات پژوهـشي مهـم ارائه مي دهد و پاسخ هاي موجهي را براي اين سؤ ال ها تدارک می بیند. اين نوع پـژوهش بايـد زمـاني استفاده شود که مشخص شود پژوهش ترکيبي در يک موقعيت احتمالاً نتايج و يافته هاي پژوهشي برتري را در قبال سؤال يـا سـؤ ال هـاي پـژوهش حاصـل خواهـد کـرد . در ايـن تعريـف بـر ديـدگاه پارادايمي تأکيد ويژه اي شده است .
4.دیدگاه عملی: براساس این دیدگاه ، پـژوهش ترکيبـي در حکم ابزار يا مجموعه رويه هايي ا ست که مـادامي کـه طـرح پـژوهش در حـال اجراسـت، اسـتفاده پـژوهش ترکيبـي در حکم ابزار يا مجموعه رویه هایی است که مـادامي کـه طـرح پـژوهش در حـال اجراسـت ، اسـتفاده سنتي و مرسوم به کار مي برد. اين طرح ها مي تواند حکايي، تجربي، فرا تحليل، قوم نگاري، پژوهش ضمن عمل و طرح ها ي ديگر باشد.
بیشتر بخوانید:
نکات کلیدی در خصوص ارزیابی اعتبار و کیفیت در تحقیق ترکیبی یا آمیخته
مقایسه 3 استراتژی پژوهشی کمی، کیفی و ترکیبی (آمیخته)
منبع
Creswell, J., & Tashakkori, A. (2007). Differing perspectives on mixed method research. Journal of Mixed Methods Research, 1 (4), 303308.
با ما در تماس باشید