یکی از ارکان مدیریت و از جمله وظایف اصلی مدیران برنامه ریزی است .پر واضح است که هر کار بدون بررسی جوانب مختلف آن به نتیجه مطلوب نخواهد رسید. برنامه ریزی مانند پلی زمان حال را به آینده مربوط می کند. برنامه ریزی فرآیند تعیین اهداف و راه های مناسب برای بدست آوردن آن اهداف است. برنامه ریزی عبارتست از راه هایی برای ارائه عملیات آینده که متضمن نتایج معین با هزینه مشخص و در دوره زمانی معلوم باشد.
برنامه ریزی، در انجام مطلوب هر کاری امری اجتناب ناپذیر است. شاید کمتر کسی را بیابید که در انجام فعالیتی بدون برنامه ریزی – اگر چه اجمالی- وارد شده باشد. هر چه امری مهم تر و تأثیر گذار تر باشد، ضرورت برنامه ریزی مضاعف خواهد شد. در سازمان های مختلف جامعه، به دلیل تمایل ذاتی به تولید کالا و ارایه ی خدمات بیشتر با هزینه کمتر، نیاز به برنامه ریزی جامع و مؤثر، بسیار محسوس است. برنامه ریزی راهنمای مدیران است در این که چه چیزی را و چگونه باید سازماندهی، رهبری یا کنترل نمایند. برنامه ریزی از دو مؤلفه ی اهداف، و فعالیت های مورد نیاز جهت رسیدن به آ ن ها تشکیل می شود.
بیشتر بخوانید: تاملی بر مفهوم برنامه ریزی منابع انسانی
از آن جا که دین مبین اسلام، کامل ترین دین الهی و مدعی ارایه ی برنامه ی جامع برای زندگانی انسان است، به این امر مهم توجه کافی داشته است. با مراجعه به آیات و روایات، می توان به اهمیت و جایگاه نظم و برنامه ریزی و تدبیر، در مدیریت اسلامی پی برد.
فوائد برنامه ریزی از نگاه امام علی (ع)
۱- جلوگیری از اشتباه ولغزش . ۲- افزایش بهره وری . ۳- مقابله با تهدیدات .۴- کمک به تصمیم گیری اثر بخش ۵- آرامش درون .۶- کمک به حل مشکلات سازمان ها .۷- مصونیت از پشیمانی .
حضرت علی (ع) می فرماید: من قعد عن حیلته اقامته الشدائد.
(کسی که چاره اندیشی را رها کند، با شدائد و مشکلات درگیر خواهد شد).
کسانی که بدون برنامه ریزی کاری را شروع می کنند، چون اشکالات احتمالی را از قبل پیش بینی نکرده اند و برای آن راه حل مناسبی نیاندیشیده اند، هر روز حادثه ای فرا رویشان رخ می نماید اینان همیشه در دنیایی از مشکلات غوطه ور و از گرفتاری و مشغله زیاد شکایت دارند.
با ما در تماس باشید