نگاشت ادراکی یک گراف جهت دار است که برای تجزیه وتحلیل تأثیرات مفاهیم مختلف، عوامل و سیاست ها به منظور دستیابی به هدف هایی خاص، به کاربرده می شود.
نگاشت های ادراکي در برگیرنده دیدگاه های خبرگان درباره واقعیتي ذهني است تا واقعیت عیني و برای تجزیه و تحلیل تاثیرات گزینه های گوناگون، برای مثال، سیاست ها یا تصمیمات تجاری به منظور دست یابي به هدف هایي خاص به کار برده مي شوند.
نگاشت ادراکي فازی توسعه یافته نگاشت ادراکي است. نگاشت ادراکي گرافي جهت دار برای بازنمایي ارتباطات علي میان چند شي یا مفهوم است و برای اولین بار توسط رابرت اکسلراد، دانشمند علوم سیاسي،در دهه 1970 پیشنهاد و به کار گرفته شد. نگاشت های ادراکی در حیطه موضوعات کیفی است و منطق فازی توانایی کمی سازی موضوعات کیفی را دارد.
نگاشت ادراکي حاوی دو عنصر اصلي مفاهیم و ارتباطات علي است. مفاهیم با عنوان متغیرها و ارتباطات علي با عنوان روابط میان متغیرها بازنمایي مي شوند. ارتباطات علي متغیرها را به هم متصل مي کند و مي تواند مثبت یا منفي باشد. متغیرها را که منجر به تغییر می شوندمتغیرها علت مي نامند در حالي که متغیرها متاثر از تغییرات را متغیرها معلول مي گویند.
اگر بین دو متغیر یک رابطه مستقیم(مثبت) باشد؛ افزایش یا کاهش در متغیر علت موجب تغییری در همان جهت افزایش یا کاهش در متغیر معلول خواهد شد،اگر رابطه معکوس(منفی) باشد،تغییری که متغیر علت پیدا مي کند در جهت عکس به متغیر معلول اعمال مي شود.
با توجه به کیفي بودن حیطه نگاشت های ادراکي و از سوی دیگر با در نظر گرفتن توان کمي سازی منطق فازی،کاسکو نگاشت ادراکي با وزن های فازی را در سال1986 معرفي کرد. نگاشت های ادراکي فازی ساختارهای نموداری فازی برای نشان دادن استدلال علي هستند. فازی بودن آن ها درجات مبهمي از علیت را بین مفاهیم مبهم ممکن مي سازد.
نگاشت های ادراکي فازی امکان تحلیل بر مبنای(اگر … چه مي شود)را مي دهد، اجازه مي دهد هر کسي فکر و احساس خود را در تصویر ریاضي از بعضي از قسمت های جهان داشته باشد و نتایج راپی بیني کند. به ما اجازه مي دهد تا با اطلاعات موجود اتفاقاتي را که احتمال وقوع آن ها وجود دارد بسنجیم. نگاشت ادراکي فازی حقایق اشیاء و فرآیندها را به ارزش ها،سیاست ها و اهداف ارتباط مي دهد، نیز اجازه پی گویي چگونگي اعمال متقابل و نحوه عملکرد حوادث پیچیده را مي دهد.
ضمن آنکه شبیه سازی و تحلیل نگاشت ادراک فازی و طراحي سناریوهای گوناگون به مدیران و کارشناسان این امکان را ميدهد تا بتوانند به پرسش های زیر به راحتي پاسخ دهند:
روش های گوناگون دستیابي به یک هدف مشخص چیست؟
کدام یک از راه های فوق بالاترین میزان باور درباره امکان پذیری را میان خبرگان و کارشناسان دارد؟
اثر تغییر بر سازمان یا جنبه های سازماني چه خواهد بود؟
پیامدهای تغییر علامت یک متغیر خاص، در کل الگو چه خواهد بود؟
مراحل کلی ایجاد یک نقشه شناخت فازی عبارتند از:
1.شناسایی مفاهیم: اولین گام در ساخت چنین نقشه ای، شناسایی مفاهیم کلیدی یا متغیرهای پژوهش است. این مفاهیم میتوانند معیارها و یا شاخص هایی باشند که جزو هدف پژوهش به حساب می آیند.
2.تعریف روابط و شدت روابط: پس از تعیین مفاهیم، باید روابط بین آنها مشخص شوند. این روابط میتوانند تأثیرات احتمالی یک معیار بر دیگری را نشان دهند و به صورت اعداد در بازه -1 تا 1 بیان میشوند که میزان قوت یا ضعف این تأثیرات را نمایش میدهند. اعداد منفی نشان دهنده اثر معکوس دو معیار بر روی هم هستند.
3.تحلیل و سناریوسازی: پس از ایجاد نقشه و بررسی روابط، می توان سناریوسازی و تغییرات انجام شده بر هر کدام از متغیرها (معیارها) را بررسی نمود.
در صورت داشتن هرگونه سوال یا مشاوره تخصصی در خصوص بکارگیری و پیاده سازی تکنیک های مختلف تحقیق در عملیات نرم از جمله نگاشت ادراکی فازی با ما در تماس باشید.
گزیده ای از خدمات تحلیلی قابل ارائه ( کمی و کیفی) آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر با استفاده از کادری مجرب و زبده
1.تحلیل روایی و پایایی انواع پرسشنامه های استاندارد مرتبط با موضوع درخواست دهنده
2. تحلیل های توصیفی (تهیه انواع جداول فراوانی، محاسبه انواع آماره های توصیفی پراکندگی و مرکزی، تهیه انواع نمودارهای آماری (نموداری کیفی و کمی))
3. تحلیل های استنباطی ( تحلیل واریانس، آزمون های آماری پارامتریک و ناپارامتریک، تحلیل های رگرسیون و همبستگی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و …).
4. مدلسازی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر
5.تحلیل های مرتبط با تکنیک های تصمیم گیری (تک یا چند معیاره)
6. تحلیل پویایی سیستم (مدلسازی، اعتبارسنجی رفتار مدل، شبیه سازی متغیرهای کلیدی مدل، سناریوسازی)
7.تحلیل گراندد تئوری (داده بنیاد)
10.پدیدار شناسی
و…..
بسته های آموزشی پیشنهادی برای استفاده علاقمندان،دانشجویان، اساتید و پژوهشگران محترم :
لیست کامل فرم های ترجمه شده مدیریت پروژه بر اساس راهنمای PMBOK
بسته جامع آموزشی مدیریت دولتی و حکمرانی
بسته جامع آموزشی مدیریت منابع انسانی
بسته جامع آموزشی مدیریت استراتژیک
بسته آموزشی مدیریت رفتار سازمانی
بیشتر بخوانید:
کلیپ آموزشی نوآوری در مدل های کسب و کار
کلیپ آموزشی حل معضل تامین مالی شرکت
جزوه آموزشی آمار و کاربرد آن در مدیریت جلد اول دکتر عادل آذر
جزوه آموزشی مدیریت رفتار سازمانی پیشرفته
جزوه آموزشی مدیریت استراتژیک پیشرفته
پاورپوینت آموزشی تحلیل ذینفعان
پاورپوینت آموزشی آمار و کاربرد آن در مدیریت جلد 1
پاورپوینت آموزشی مدیریت حقوق و دستمزد
پاورپوینت آموزشی چابکی سازمان و سازمان های چابک
مجموعه2500 تست زبان تخصصی مدیریت
نمونه سوالات تشريحي بررسي مسائل دولتي ايران
نمونه سوالات تستي درس مديريت استراتژيك
نمونه سوالات تستي درس مديريت اسلامي
با ما در تماس باشید
مطلب بکری بودش جالب بود