معرفی انواع طبقه بندی ارائه شده در خصوص هزینه های سازمان

هزینه ها را می توان برحسب کاربرد آن ها به دسته های مختلف می توان طبقه بندی نمود:

1.طبقه بندی هزینه ها براساس کارکرد مدیریتی آن ها: هزینه ها براساس وظایف مختلف مدیریتی به دو دسته تقسیم می شوند:

در واقع آن دسته از هزینه ها به شمار می روند که با فعالیت های تولیدی شرکت ارتباط دارند و به سه دسته کلی تقسیم می شوند: هزینه مواد مستقیم، هزینه دستمزد مستقیم و هزینه سربار ساخت یا سربار کارخانه.

-هزینه های غیر تولیدی و یا به عبارت دیگر هزینه های عملیاتی، نیز به دو دسته کلی هزینه های فروش و هزینه های اداری و عمومی تقسیم می شوند.

هزینه های فروش عبارتند از همه هزینه هایی که با تحقق فروش و حمل و توزیع محصول مرتبط هستند. هزینه های تبلیغات و حق الزحمه های فروش نمونه ای از هزینه های فروش می باشند. هزینه های عمومی و اداری نیز کلیه هزینه های مرتبط با فعالیت های عمومی و اداری مانند هزینه های حقوق و دستمزد کارکنان ادرای و کسورات قانونی را در بر می گیرد.

 

2.طبقه بندی هزینه ها براساس قابلیت ردیابی آن ها (دسته بندی هزینه در راستای فراهم شدن امکان ردیابی فرآیندها)

– هزینه های مستقیم

– هزینه های غیرمستقیم

هزینه ها را براساس قابلیت ردیابی به یک محصول یا هدف هزینه ای خاص به هزینه های مستقیم و یا غیرمستقیم تقسیم می نمایند. هزینه های مستقیم را می توان بطور مستقیم به یک هدف هزینه ای تخصیص داد اما ردیابی دقیق هزینه های غیرمستقیم امکان پذیر نیست. هزینه مواد مستقیم و دستمزد مستقیم به یک محصول تولیدی خاص قابل ردیابی هستند اما سربار کارخانه از آنجاییکه بین بخشهای مختلف تسهیم می شوند، به عنوان هزینه غیرمستقیم به شمار می آیند.

3. طبقه بندی هزینه ها براساس زمان بندی پرداخت در راستای تحقق درآمد فروش (اصل تطابق به این معنی که هزینه های یک دوره از درآمد همان دوره وضع می گردد).

– هزینه های محصول

– هزینه های دوره

هزینه های محصول، به عنوان بخشی از موجودی در دسترس شناخته می شوند بنابراین تا قبل از فروش به عنوان هزینه (بهای تمام شده کالای فروش رفته) درنظر گرفته می شوند. هزینه های دوره را نمی توان به عنوان موجودی لحاظ نمود از اینرو به عنوان هزینه دوره ای که درآمد فروش محقق می گردد، ثبت می گردد.

طبقه بندی هزینه ها براساس رفتار آن ها در قبال تغییر در حجم فعالیت

-هزینه ها متغیر

-هزینه های ثابت

-هزینه های نیمه متغیر

از نقطه نظر برنامه ریزی و کنترل، مهمترین روش برای دسته بندی هزینه ها عبارت است از تعیین چگونگی رفتار آن ها در مقابل تغییر در حجم و یا اندازه فعالیت ها. از نظر رفتار هزینه ها به سه دسته تقسیم می شوند.

1.هزینه متغیر: به عنوان مثال هر چه میزان تولید افزایش یابد به همان میزان جمع کل هزینه مواد مستقیم مصرفی نیز افزایش می یابد. لذا هزینه متغیر با تغییر حجم فعالیت تغییر می یابد.

2. هزینه های ثابت که با تغییر حجم فعالیت، بصورت ثابت باقی می مانند و تغییر نمی کنند. به عنون مثال هزینه استهلاک یک نوع هزینه ثابت است و به حجم فعالیت یا میزان تولید بستگی ندارد.

3.هزینه های نیمه متغیر نیز دو بخش ثابت و متغیر را شامل می شوند. تقسیم هزینه ها به ثابت و متغیر در بسیاری از حوزه های حسابداری مانند بودجه بندی قابل انعطاف، تجزیه و تحلیل نقطه سربسر و تصمیمات کوتاه مدت، یک جزء بسیار مهم به شمار می رود.

 

 

با ما در تماس باشید

آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر

2 thoughts on “معرفی انواع طبقه بندی ارائه شده در خصوص هزینه های سازمان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *