در ایجاد و شرایط زمینه ساز برای ظهور حضرت حجت (ع) و نظر به تاخت و تاز سیاسی استکبار جهانی و استعمار فرانو از راه حیله و نیرنگ و هدف قرار گرفتن بنیان های دینی و اعتقادی مسلمانان با اتکای دشمنان به سیاست های مرموزانه اشان، الگوی سیاست خارجی و دیپلماسی کشورهای اسلامی علی الخصوص کشورمان می بایست بر مبنای دیپلماسی منتظرانه که حاوی شاخصه های مهمی چون حفظ عزت، کرامت و استقلال جامعه اسلامی به عنوان اصولی ثابت و تغییر ناپذیر در تعاملات با دیگر کشورها تنظیم و تدوین گردد.
در واقع در عرصه سیاست خارجی و دیپلماسی در راستای همسویی و اتحاد بین جوامع اسلامی، زمینه سازی ظهور حضرت حجت می تواند به عنوان مبنایی قابل اتکا (حتی با وجود تفاوتهایی که در بین مذاهب اسلامی در خصوص برخی از جزییات وجود دارد) در جهت تقریب افکار، رفع سوءتفاهمها و حل مناقشات بی پایه و اساس تفرقه انگیز، مدنظر سیاسیون قرار گیرد.
در شرایطی که غرب با همه توان خود بصورت استراتژیک و نه مقطعی به مواجهه و جنگ با مقوله مهدویت و آموزه های آن آمده است، الگوی سیاست گذاری خارجی کشور نیز باید برای این امر و مبتنی بر دیپلماسی انتظار سر و شکل بگیرد.
برای نمونه اگر به تاریخ کشورمان نیز نگاهی بیاندازیم می توان متوجه شد حکم میرزای شیرازی درباره تحریم تنباکو یک مواجهة کاملاً استراتژیک است آنهم با تاکید بر اعتقاد به مهدویت. چرا که ایشان در حکم خود استعمال توتون و تنباکو را حکم جنگ با اسلام و رسول الله ندانسته بلکه عنوان نمود چنین استعمالی حکم محاربه با امام زمان (عج) است یا آنجا که در صحیفه امام، امام خمینی(ره) مسئولان جمهوری اسلامی را توجه به این امر مهم می دهد که “انقلاب ما محدود به ایران نیست انقلاب مردم ایران نقطة شروع انقلاب بزرگ جهان اسلام به پرچمداری حضرت حجت ـ ارواحنا فداه ـ است”، یک تبیین استراتژیک است. بنابراین در طراحی الگو و مدل سیاست خارجی کشور انتظار چنین طرایح هوشمندانه ای می رود لذا:
-در دیپلماسی انتظار برقراری صلح با دیگر ملل در زمانه که عزت و استقلال جامعه اسلامی لگدمال شده و نادیده انگاشته شده، معنی ندارد چرا که اسلام به هیچ مسلمانی بلکه به هیچ انسانی اجازه نمی دهد خود را در برابر دیگران خار و ذلیل کند. یا تن به ذلت و بردگی دهد.
-در دیپلماسی منتظرانه قدرت برای حق است و مسئولان سیاست خارجی کشور چون مبتنی بر آموزه های دینی می اندیشند، هیچ گاه حقی برای قدرتمندان، زورگویان و مستکبران قائل نیستند.
-دیپلماسی منتظرانه بر اصل استقامت، مقاومت و پایداری در برابر ناملایمات خارجی اصرار ورزیده و بدان تاکید دارد و منتج به ایجاد فرهنگ مفاومت می شود که مشخصه اصلی آن حوزه سیاست خارجی به معنای استقلال، عدم وابستگی به بیگانگان، پایداری در مقابل زیاده خواهی ها، عدم هراس از تهدیدها و رویکردی کلان به ستیز تاریخی جبهه حق و باطل است.
-یکی از مولفه های مهم دیپلماسی منتظرانه، توجه ویژه به دیپلماسی فرهنگی است و مسوولان امر بایستی در کنار به کارگیری مجاری و راه های دیپلماسی رسمی، باید به بزرگراه دیپلماسی فرهنگی توجه ویژه کرد و با برنامه ریزی حساب شده در حوزه های آموزشی، هنری و فرهنگی به ترویج ارزش های مطلوب کشور اقدام کرد. چرا که تنها با ابزارهایی از جنس فرهنگ می توان در عمق باورها و اعتقادات ملت ها رسوخ کرد و ائتلاف ها و اتحادهایی پایدار را در نظام بین الملل بنیان نهاد. از اینرو دستگاه سیاست خارجی کشور برای آگاه ساختن جهانیان باید عناصر، ارزش ها و ویژگیه ای فرهنگی منتظران ظهور را هر چه بیشتر گسترش داده و ژرفا بخشد.
-در دیپلماسی منتظرانه صرف تامین و تحقق منافع ملی ملاک نظر نیست بلکه این شکل از دیپلماسی نگاه به مسئولیت های فراملی در قبال سایر کشورهای رنج کشیده و زیر ستم و یوغ مستکبرین دارد و این نوع از دیپلماسی هر جا که تبعیض، ظلم ، ستم و بیدادی را که می بیند آنرا فریاد زده و نسبت به توزیع قدرت و هنجارهای حاکم بر سیاست بین الملل که نوعا برخلاف عدالت های انسانی است سکوت را جایز نشمرده و از هر ابزاری برای ابراز اعتراض خود استفاده می کند.
بنابراین با عنایت به مطالب فوق، در طراحی مدل دیپلماسی کشور و در مقیاس بزرگتر جوامع اسلامی برای مقابله کارا و موثر با سیاست های غربی و زمینه سازی امر ظهور حضرت، بایستی ابعاد و مولفه های چنین مدلی با درنظرگیری ترفندها و استراتژی های کلانی که غرب در سر می پروراند، طراحی و تدوین شود. در واقع نظام سیاست خارجی و دیپلماسی غرب در طول تاریخ اهدافی چون ایجاد شکاف بین مذاهب مختلف موجود در در بین جوامع اسلامی، سازماندهي نابسامانيها و تضادهاي اجتماعي در این جوامع و برقراری تماس با گروه های متمایل به غرب، سازماندهي جنگ تبليغاتي درازمدّت، گسترده و متنوّع،حمایت از بنیادگرایان اسلام و… را مدنظر داشته است و از اینرو می طلبد در طراحی مدل دیپلماسی و سیاست زمینه ساز ظهور این موارد مدنظر طراحان و استراتژیست های جوامع اسلامی قرار گیرد.
برگرفته از کتاب مهدویت از نگاهی دیگر (بازخوانی و واکاوی طرح های غرب در ستیز با مهدویت) اثر دکتر رضا طالعی فر
برای دریافت ایبوک رایگان کتاب مهدویت از نگاهی دیگر، بازخوانی طرح های غرب در ستیز با مهدویت، اینجا را کلیک فرمایید