هالیوود در گستره ای از فیلم هایش به صورت مستقیم و غیر مستقیم به تبلیغ و ترویج سینمای معناگرای غربی رو آورده است. سینمایی که ماهیتی مبهم و متافیزیکی داشته و البته همچون مکاتب لیبرال غربی، خدامحوری، اعتقاد به جهان پس از مرگ و تفکر آخرت گرایی جایگاهی ندارد و انسان محوری مطرح و محور است (نزدیک به اومانیسم غربی).
در واقع در شرایط کنونی که بشر نوعا خسته و ناامید از قدرت حاکمان و متفکران زمانه خویش است (برای نمونه از قدرت کم بشر می توان به تاثیرگذاری وحشتناک و گسترده ویروس نانومتری کرونا که موجبات مرگ چند صدهزارنفری و ویران شدن بخش های مهم اقتصاد و کسب و کار جوامع مختلف را در برداشته است می توان اشاره نمود، که بشر مغرور فعلی نتوانسته است برای حل آن به نسخه ای شفابخش دست یابد)،معنویت گرایی و توجه به سایر عوالم و مفاهیم متافیزیکی بیشتر می شود کمااینکه در زمانه کنونی نشانه های زیادی از چنین گرایشی در بین افراد ساکن در جوامع غربی به خوبی دیده می شود. لذا غرب و سینمای هالیوود با اتکا به مشاوران زبده روان شناس و جامعه شناس برای رفع این خلا نیز از سالیان گذشته برنامه ریزی مفصلی نموده اند تا بتوانند معنویت مورد تایید غربی و نه خداگرایانه را در اذهان بشری جانمایی نمایند.
در این راستا مکاتب هندویی، بودایی و سایر مکاتب به ظاهر معناگرای انسانی،به عنوان مکاتبی عرفانی و معنویت گرای مورد حمایت غرب در این نوع از سینما مورد توجه فیلمسازان هالیوودی است. در این نوع از فیلمسازی، غرب به دنبال تزریق افکار مرتبط با معنویت مدرن و جایگزین کردن آن به جای چارچوب های شریعت و مرزهای روشن معنویت ادیان آسمانی است. در اکثر آثار این دسته از فیلم های هالیوودی، اگر حتی نگاهی به برخی ادیان می شود و نکاتی از آنها برای پیشبرد فیلم اخذ می شود اما، شریعت و قوانین اصلی ادیان مورد توجه نیست، و قواعد اصلی دینی در دید مخاطب قرار نمی گیرد و عرفان های پنهان، انسان ساز و خالی از رنگ و بوی خدایی و گاها با تقدسی مبهم و راز آلود مدنظر سازندگان است. چرا که هالیوود نیز متاثر از نظام فکری غرب پی به شکست پروسه مدرنیته در عصر فعلی برده است و چون تحمل ادیان آسمانی علی الخصوص اسلام، قطعا میسر و به صلاح منافع غربیون نیست.
از اینرو نوعي معناگرايي جهتدار و همساز با سكولاريسم و پست مدرنيسم مدنظر قرار گرفته شده است. از نمونه فیلم های این دسته می توان به فیلم هایی چون آخرین کنترلکننده باد (2010)(فیلمی در راستای اثبات رهبری معنوی جهانی برای رهبر بودائیان لامایی)، فصل زنبور (2005) (این فیلم با تم معرفت، موضوع خانوادهای را دنبال میکند که در جستجوی معنا برای زیستن خود هستند)، بیست و یک گرم (2003) (مضمون فیلم پرداختن به نگاه انسان به سنت و مدرنیته است و نشان دادن چالشهای انسان سنتی و مدرن و تقابل مسئلهی مذهب و علم)، 7 سال در تبت (1997)، نفرين مجسمه سياه (2000) و…. اشاره کرد.
برگرفته از کتاب مهدویت از نگاهی دیگر (بازخوانی و واکاوی طرح های غرب در ستیز با مهدویت) اثر دکتر رضا طالعی فر
برای دریافت ایبوک رایگان کتاب مهدویت از نگاهی دیگر، بازخوانی طرح های غرب در ستیز با مهدویت، اینجا را کلیک فرمایید