در گذشته، تنها به تئوری سازی، تحقیق و کاربرد مثبت گرایی در حوزه روان شناسی توجه می شد، ولی اکنون، تحقیقات مثبت گرایي در حوزه رفتار سازمانی نیز مورد توجه قرار گرفته است.
روان شناسی مثبت گرا: گروهــی از روان شناســان بــه رهبری سیلگمان، روان شناس و پژوهشگر مشهور در رويکــرد روان شناســی بیماری گــرا تصمیــم گرفتند که به بررســی يافته های پژوهشــی خود در چند سال گذشته با نام مکتب روان شناســی بیماری گرا بپردازند. آنها بــه اين نتیجه رســیدند کــه با وجود دســتاوردهای چشــمگیری کــه در يافتن درمان های موثر بــرای بیماری های ذهنی و رفتارهای ناکارآمد حاصل شــده بود،اما توجــه اندکــی به رشــد، توســعه و خود شــکوفايی افراد سالم شــده بود. بنابراين ســعی کردند در تحقیقات بعدی خود دو رويکــرد را مد نظر قــرار دهند: اولا کمک به افراد سالم برای برخورداری از شادی و بهره وری بیشتر و دوم، کمک به شکوفايی قابلیت های انســانی.
در زمینه کاربرد روان شناسی مثبت گرا در حــوزه ســازمان و مديريت دو رويکرد مطرح است:
1.رفتار ســازمانی مثبت گرا که بیشــتر بر رد رفتار ســازمانی و آن دسته ُجنبه هایی از حالات مثبت شخصیت انسانی که قابل توســعه و پرورش هســتند، تاکید می کند. رفتار ســازمانی مثبت گرا را می توان بدين صورت تعريف کرد : مطالعه و کاربرد توانمندی های مثبت روان شناختی و نقاط قوت منابع انسانی که قابل توســعه و اندازه گیری باشند و بتوان برای بهبود عملکرد کارکنــان آنها را به صورت اثربخش مديريت کرد».
2.پژوهش های ســازمانی مثبــت گرا که بیشــتر بر جنبه های کلان رفتار ســازمانی تاکید می کند.
تاثیرات مثبت گرایی در سازمان
تاثیــر خصیصه ها و حالت گونه هاي مثبت بــر رفتار افــراد و ســازمان ها قابل اندازه گیری اســت. به عنوان مثــال، رفتار شهروندی و اقدام اصولی شجاعانه از جمله رفتارهاي مثبت گراي سازماني هستند. رفتــار شــهروندی، رفتاری فــردی از روی بصیرت و احتیاط اســت و چندان با سیستم پاداش رسمی سازمان مرتبط نیست و می تــوان گفــت آن دســته از رفتارهاي کارکنان است که فراتر از وظیفه قرار دارد . ابعاد آن شــامل حس نوع دوستی ، پیروی از وجدان ، رعايت عفت مدنی ، جوانمردی و تواضع است.
رفتار شــهروندی سازمانی می تواند به وسیله ويژگی های شــخصیتی مثبت گرا، گرايش ها و ويژگی های سازمانی مثبت گرا همچون حمايت سازمانی و عدالت توزيعی و رويه ای حاصل شود. اقــدام اصولی شــجاعانه، زمانی اتفاق می افتــد که فرد می بايد از منابع بصیرتی و ذاتی ، عواطف و روابط بین فردی و شناختی خود به منظور دستیابي به بالاترين اهداف ســازمان، حداکثر اســتفاده را بکند، اما آن اهداف به عنوان بخشی ازکارهای عادی و روزمره سازمان نیست. خصیصــه ها و حالات فردی و عوامل سازمانی مختلف همچون شکل و طراحی ســازمان از جمله عوامل و شرايط موثر و توانمندساز اقدام اصولی شجاعانه هستند.
به یاد داشته باشیم که آگاهی کارمندان نسبت به احساسات و افكار خود، رابطه بسيار قوی با مثبت گرایی دارد، به طوری که وقتی سرمایه روان شناختی فرد قوی است، فرد به سوی مثبت گرایی سوق پيدا می کند.
با ما در تماس باشید