دیوید کوک در مقاله ای با عنوان “انتظارگرایی در هلال شیعه” که در سال 2011 در وبسایت موسسه هودسون به چاپ رسیده است عنوان می دارد، انتظار اینکه جهان به زودی به پایان خواهد رسید، در سراسر جهان معاصر مسلمان وجود دارد. درواقع با عنایت به اینکه امروزه بسیاری از مسلمانان با وضعیت وخیمی روبرو هستند جو مذهبی با پیش بینی و تمایلات مردمی بر ظهور مهدی و یا مسیحای مسلمانان به پیش می رود و کتاب ها، جزوه ها و اتاق های گفتگوی اینترنتی پر است از داستان های مهدی (عج) و گمانه زنی ها درباره زمان آینده که او سرانجام در ظهور می یابد و رنج ها و بی عدالتی های دنیای مدرن را از بین می برد.
بطور کلی اعتقاد رایج به ظهور مهدی، ریشه در سنت های اسلامی سنی و شیعه دارد که در این میان به زعم نویسنده ظهور در اسلام معاصر ریشه در آشفتگی اجتماعی و سیاسی دارد که در سال های 1978-1979 سراسر جهان اسلام را فرا گرفته است که البته سال های مذکور با سال اسلامی 1400 هجری قمری و ورو به قرن جدید قمری مطابقت دارد. با وجود این از میان تمام وقایعی که در اواخر دهه 1970 رخ داده است، انقلاب اسلامی در ایران به عنوان برجسته ترین و مهمترین پیامد پیام آور هزاره جدید شناخته می شود که در آن به رهبری آیت الله روح الله خمینی، گروهی متمایز از اسلامگرایان شیعه، سکولارهای چپ و محافظه کاران مذهبی، متحد سرسخت آمریکا ، شاه ایران را سرنگون کردند و معمولاً اعتقاد بر این است که انقلاب ایران خود یک واقعه آخرالزمانی بوده است و نویسنده معتقد است که آیت الله خمینی به طرز ماهرانه ای از شور و احساسات ظهور گرایی و منجی گرایی برای بسیج ایرانیان عادی در برابر شاه استفاده کرد.
در دوران پس از انقلاب با اینکه در دوران اکبر هاشمی رفسنجانی و دولت خاتمی اجازه به ظهور و بروز مهدویت گرایی سیاسی به معنای واقعی داده نشد اما با این وجود پس از روی کارآمدن دولت احمدی نژاد در سال 2005، منجی گرایی و ظهور گرایی به طور گسترده ای در حوزه عمومی ایران و جهان شیعه بسط و گسترش یافت. کوک در ادامه این مقاله با بررسی برخی تفاوت ها در خصوص اعقتادات به حضرت مهدی در بین شیعه و سنی، به بررسی علایم مهم ظهور پرداخته و آنرا با شرایط فعلی مورد مقایسه قرار می دهد.
برای نمونه وی عنوان می دارد پیش از سقوط رژیم صدام حسین در سال 2003 ، بسیاری از نویسندگان در سنّت سنی و شیعه صدام حسین را سفیانی معرفی می کردند این در حالی است که در شرایط کنونی زرقاوی[4] را می توان به عنوان سفیانی به حساب آورد چرا که زیرا زادگاه وی در اردن بسیار نزدیک به جایی است که تصور می شود سفیانی ها از آنجا برون آیند. نویسنده در این مقاله مفصل، سپس به بررسی تاثیر ظهور مهدی در تغییرات اجتماعی و سیاسی و انقلابی پرداخته و از محل جنگ آخرالزمانی ایشان، دجال و مشخصات او، اهمیت مسجد جمکران و عقاید آخرالزمانی شیعیان سخن به میان می آورد. سپس به بررسی 3 جمعیت مهم شیعه یعنی ایران، عراق و لبنان پرداخته و احزاب، تحرکات و فعالیت های آنان را با عنایت به عقاید منجی باورانه اشان مورد بررسی قرار می دهد.
برگرفته از کتاب مهدویت از نگاهی دیگر (بازخوانی و واکاوی طرح های غرب در ستیز با مهدویت) اثر دکتر رضا طالعی فر
برای دریافت ایبوک رایگان کتاب مهدویت از نگاهی دیگر، بازخوانی طرح های غرب در ستیز با مهدویت، اینجا را کلیک فرمایید