شفافیت سازمانی آشکاربودن مبنای تصمیم های حکومتی و سازوکارهای حاکم بر توزیع قدرت و درآمد است که به عنوان مؤثرترین ابزار مبارزه با فساد اداری برای استقرار دولتی کارا و ایجاد جامع های پایدار به کار می رود؛ یعنی آزادگذاشتن جریان اطلاعات و قابل دسترس بودن آن برای همة کسانی که با تصمیم ها در ارتباط اند. شفافیت سازمانی نقش مهمی در توسعة سرمایة اجتماعی دارد.
جریان آزاد اطلاعات و شفافیت سازمانی، سطوح اعتماد تیمی را ارتقاء می دهد و از وقوع بسیاری از اختلافات پرهزینه، جلوگیری می کند. شفافیت عملکرد برای خلق یک محیط کار مشارکتی که به کارمندان انرژی و انگیزه می بخشد، ضروری است، هما نطور که فقدان شفاف سازی، تأثیرات منفی خود را روی روحیه ی کارمندان، عملکرد و حتی سود شرکت نشان خواهد داد.
انواع شفاف سازی
الف)شفاف سازی اطلاعات: بدین معنا که مردم باید از تصمیمات حکومتی آگاه شوند و به اطلاعات حکومتی دسترسی داشته باشند
ب)شفاف سازی مشارکتی: به این معناست که همه مردم باید بتوانند شخصاً یا از طریق نمایندگان خود به صورت شفاف در تصمیمات سیاسی شرکت کنند. برخی محققان اساساً مشارکت را مستلزم شفاف سازی اطلاعات دانسته اند .
ج)شفاف سازی پاسخگویی: یعنی حکومت یا هر نهاد تصمیم گیرنده، ناظر و جز آن، هنگام تخلف از قانون
یا هنگامی که عملکرد آن تاثیر جدی بر منافع مردم دارد در برابر نظام قضایی و نیز در برابر افکار عمومی به طور صریح و روشن پاسخگوی عملکرد خود باشد. در این میان، افکار عمومی به ویژه رسان ههای گروهی می توانند به مردم کمک کنند تا عملکرد و نحوه فعالیت حکومتی را به درستی بشناسند، امکان مشارکت در تصمیمات سیاسی را پیدا کنند و در نهایت، مقامات رسمی را وادار به پاسخگویی کنند.
در یک تقسیم بندی دیگر می توان شفافیت را به دو مقوله نهادی (سازمانی) و فردی تقسیم بندی کرد:
1.شفافیت نهادی (سازمانی): در هر جامعه ای نهادهای مختلفی تمشیت امور آن جامعه را بر عهده دارند . منظور از شفافیت نهادی این است که مردم بدانند این نهادها کدامند؟ چه کسانی آنها را اداره می کنند؟ بودجه آنها از کجا تأمین می شود؟ با چه آیینی و راجع به چه اموری تصمیم می گیرند؟ اگر امور مختلف جامعه را به سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، نظامی و فرهنگی دسته بندی کنیم مردم بدانند در مورد هر یک از این امور چه مراجع و نهادهای تصمیم گیر در کشور وجود دارد، ترکیب آنها چگونه است؟ بودجه آنها از کدام محل تأمین می شود؟ آیین تشکیل جلسات برای تصمیم گیری جمعی در آنها چگونه است؟
ب)شفافیت فردی: برخی افراد به لحاظ موقعیت اجتماعی خاصی که در جامعه پیدا می کنند بر امور و سرنوشت دیگر اعضای جامعه تأثیرگذار می شوند. از این رو، افرادی که قانوناً و رسماً خود را نامزد تصدی سمتهای سیاسی می کنند نظیر نمایندگان مجلس یا به این سمت ها انتصاب میشوند نظیر وزیران کابینه، روسای سازمانهای دولتی و افرادی که به نحو بالفعل بر سرنوشت مردم تأثیرگذار هستند نظیر مدیران بنگاههای بزرگ اقتصادی یا سازمان های غیردولتی، خواسته یا ناخواسته خود را در معرض سوال و پاسخگویی قرار می دهند. اقتضای این پاسخگویی، شفافیت است. از این رو، ممکن است لازم باشد وضعیت دارایی، درآمد و منافع این اشخاص برای عموم افشا شود یا رسانه ها مجاز شناخته شوند تا نکات مثبت و منفی داستان زندگی آنها را منتشر کنند و زندگی آنها را تحت نظر قرار دهند . بدینسان، یکی از طرق مهار قدرت افراد واجد قدرت در جامعه، شفاف کردن تصویر اجتماعی آنها برای مردم است.
مزایای شفافیت
شفافیت باعث ایجاد اعتماد می شود
شفافیت برای استخدام خوب است
شفافیت به کارمندان شما انگیزه می دهد
شفافیت منجر به افزایش تعامل کارکنان می شود
شرکت های شفاف بادوام هستند
بیشتر بخوانید
پاورپوینت آموزشی یادگیری سازمانی
پاورپوینت آموزشی آموزش تربيت ارزياب برطبق EFQM
پاورپوینت آموزشی آمار و کاربرد آن در مدیریت جلد 1
با ما در تماس باشید