بررسی مقاله هزاره گرایی اسلامی اثر پروفسور راب گلاو

راب گلاو

راب گلاو، پروفسور مطالعات عربی در مقاله ای با عنوان “هزاره گرایی اسلامی” که در قالب یک پادکست تنظیم شده و در سایت پروژه مطالعات دینی در سپتامبر سال 2017 منتشر شده است، در ارتباط با تاریخ هزارگرایی اسلامی صحبت به میان آورده و چگونگی گره خوردن آن را با وقایع سیاسی در گذشته و حال را برای مخاطبان مطرح می نماید. محقق مزبور بیان می دارد که در مورد زمان پایان، نشانه های روشنی در قرآن وجود دارد با اینحال کمبود جزئیات در مورد اینکه چه اتفاقی می افتد و زمان وقوع اتفاقات، مشاهده می شود.

گلاو بیان می دارد، مسلماً عیسی در الهیات مسلمانان به عنوان یكی از پیامبران فرستاده شده توسط خدا بسیار مورد توجه قرار گرفته است و در مورد ظهور عیسی در روایات مسلمانان مطالب به کرات وجود دارد. اما عنصر مهم مورد تاکید مسلمانان بازگشت چهره ای بنام مهدی از خاندان پیامبر اسلام است و شاخه های اهل سنت و شیعه اسلام اندیشه های متفاوتی در مورد اینکه مهدی چه خواهد کرد و نقش وی از نظر کلامی چیست، با یکدیگر دارند هر چند که مسلمانان بر این اعتقادند مهدی و عیسی دو عنصر به هم پیوسته در زمان ظهور در آخرالزمان بوده و به نوعی به یکدیگر می پیوندند.

به زعم این محقق در دیدگاه سنی مذهبان، مهدی (عج) چهره ای است که از طرف خداوند فرستاده شده و نبردی را رهبری خواهد کرد و در صورت تمایل، برای روز داوری مقدمات را به ارمغان می آورد. در حالیکه در سنت شیعه، مهدی کسی است که در قرن نهم ناپدید شد و کسی است که در آینده بازگشته  و دوباره حکومت صحیح ، مشروع و سیاسی را دوباره برقرار می کند.

شیعیان دوازده امامی تصوری بسیار قوی از صبر و تحمل را دارند که در انتظار بازگشت مهدی لازم است و تلاش درونی برای کامل شدن نیاز است و لذا تلاش درونی برای خدمتگزاری کامل به آن امام و انتظار بازگشت مهدی در مقطعی از زمان در آینده ، به یک عنصر مهم هویت شیعه تبدیل شده است. لذا یک نگرش کاملا پویا در بین شیعیان در قیاس با سنی مذهبان وجود دارد و از آنجا که مهدی کسی است که به عنوان دانش کاملی در مورد امور الهی، از جمله قانون شناخته می شود، این بدان معنی است که وی از طرف شیعیان به عنوان راهنمایی برای زندگی روزمره است و این در حالی است که مهدی (عج)، در الهیات اهل سنت چنین نقشی را انجام نمی دهد.

 

برگرفته از کتاب مهدویت از نگاهی دیگر (بازخوانی و واکاوی طرح های غرب در ستیز با مهدویت) اثر دکتر رضا طالعی فر

 

برای دریافت ایبوک رایگان کتاب مهدویت از نگاهی دیگر، بازخوانی طرح های غرب در ستیز با مهدویت، اینجا را کلیک فرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *