برای انجام هر پژوهشی چه در سطح دانشگاهی (مقاطع تحصیلات تکمیلی) و چه در سطح غیر دانشگاهی نیاز به نگارش یک پروپوزال خوب و قابل توجه وجود دارد. در این بخش نکات کلیدی مهمی چهت پربارترشدن نگارش پروپوزال خدمت دوستان عزیز مطرح می شود:
1. انتخاب موضوع: در این خصوص نیاز است که اولا موضوع اولویت دار باشد/ تکراری نباشد/ قابلیت اجرا داشته باشد/موانع اخلاقی، هزینه ای بر سر راه آن نباشد/ مقبولیت داشته باشد (خلاف عرف و فرهنگ جامعه نباشد).
2. نگارش یک بیان مساله قوی قسمت مهمی از پروپوزال شماست. در بیان مساله پژوهشگر بایستی دقیقا و بطور شفاف بیان نماید چه مشکل یا مسئله ای ذهنش را به خود مشغول ساخته و انجام تحقیق را سبب شده است و با توضیح دقیق و مستند جنبه های مساله را بخوبی شکافته و تبیین نماید.
۳. اهمیت و ضرورت تحقیق خود را بدرستی بیان نمایید و مشخص سازید نتایج تحقیق شما چه ارتباطی با نظریه های موجود دارد؟ کدام خلا را قرار است پوشش دهد؟ نتایج مثبت احتمالی کار شما چیست؟ جنبه نوآورانه کار شما که قبلا بدان پرداخته نشده است چیست؟نتایج تحقیق شما در غنا بخشیدن به ادبیات موضوع چه نقشی دارد؟
4. در نگارش پیشینه تحقیق خود به یاد داشته باشید که به تحقیقات داخلی و خارجی مرتبط با موضوع تحقیقتان که در بازه زمانی 10 تا 15 سال اخیر انجام شده است توجه نمایید و به بیان نتایج و یافته های آنان پرداخته و پس از معرفی آنان، در انتها جمع بندی و نقدی از آن ها در جهت شکاف شناسایی شکاف احتمالی تحقیقات در حوزه مورد پژوهشتان داشته باشید.
5. در نگارش سوالات تحقیق خود دقت لازم را بخرج دهید: اولا: سئوالات پژوهش مستقیماً از اهداف تحقیق منشأ می گیرند لذا به همسویی آن ها دقت داشته باشید. ثانیا در طرح سوالات خود، آن ها را شفاف و بدون ابهام بیان فرمایید، ثالثا سوالات را به دور از کلی گویی مطرح نمایید.
6. یکی از ارکان تحقیق و یا پژوهش که در پروپوزال مطرح می شود، تعیین نوع تحقیق و مراحل انجام آن است لذا به دقت در این قسمت به مواردی چون ابزار گردآوری داده ها، روش گردآوری اطلاعات، جامعه آماری و حجم نمونه، روش انتخاب نمونه از جامعه آماری، ابزار تجزیه و تحلیل داده ها و بالاخره روش های تجزیه و تحلیل داده ها( روش های تحلیل کیفی و کمی) فکر کرده و آن ها را مورد بحث و بررسی قرار دهید.
7.از آنجا که انتخاب روش تحقیق مناسب در نگارش پروپوزال بسیار مهم است، در زمینه چگونگی انتخاب روش تحقیق، سعی کنید مناسب ترین ، عملی ترین ، علمی ترین روش را برای تحقیق انتخاب فرمایید.
8. حتما با واقع بینی و لحاظ کردن تمام شرایط، سعی نمایید تخمین درستی از مدت زمان لازم براي اجراي طرح داشته باشید و در چارتی مشخص، ضمن تفکیک کلیه فعالیت ها، زمان لازم انجام هر فعالیت در راستای تکمیل پروژه را مشخص نمایید.
9. در مورد محدودیتهای واقعی پیش روی تحقیقتان توضیح دهید. با این کار نشان میدهید که تحقیق شما دارای اهداف جاهطلبانه نیست و واقع بینانه طراحی شده است.
10. اگر نگارش پروپوزال شما نیازمند دریافت بودجه است، یک جدول از هزینههای موردنیاز تحقیق باید ارائه شود. هنگام تهیه این جدول دقت کنید که قیمتها بروز باشند. سعی کنید تمام تجهیزات و مواد اولیه مورد نیاز را درنظر بگیرید تا برآورد قیمت واقعی باشد.
11. در خصوص انتخاب موضوع پروپوزال، بهتر است عنوان نه خیلی کوتاه و نه خیلی طولانی باشد، بلکه یک عنوان مختصر، جامع و غیرسوالی انتخاب کنید. در این خصوص می توان از کلمههایی مانند «بررسی، ارائه الگو، مطالعه، طراحی، تحلیلی بر، تبیین و…» برای آغاز استفاده کرد.
12.در نهایت باید بدانید پروپوزال، همانطور که از نامش پیداست، پیشنهاد شماست و باید نسبت به ارائه آن اعتماد و اطمینان داشته باشید تا نشان دهید پیشنهادتان ارزش تحقیق بیشتر و یک مقاله علمی یا پژوهشی را دارد. لذا باید آن را قدرتمند مطرح کنید تا مورد قبول واقع شود.
با ما در تماس باشید
عالی بود
ممنون خوب بود استفاده شد