خدمات تحلیلی
تحلیل های کمی
تحلیل های کمی
در محیط های امروزی که به سرعت در حال تغییر و تحول و پیچیدگی و ابهام جزو لاینفک آن است، توجه مدیریت سازمان به رصد و حل مسائل و موضوعات چالش برانگیز سازمانی که نوعا بهره وری، عملکرد، اثربخشی و کارایی سازمان را تحت تاثیر جدی قرار می دهد، امری مهم و حائز اهمیت است چرا که سیر تحولات بخوبی نشان داده است تنها سازمان هایی که بتوانند این تغییرات را مدیریت کنند و سازگار و هماهنگ با الزامات و مقتضیات محیط، در سازمان خود تحول لازم و به موقع را ایجاد کنند، قادر به تداوم حیات و بقای سازمان خود هستند. متاسفانه به علت عدم آگاهی مدیران از رصد معضلات و تنگناهایی که سازمان با آن روبرو است و یا در آینده مواجه خواهد شد، سازمان ها به کرات ممکن است در کوتاه و بلند مدت متحمل ضربات مهلکی شوند که گاها بقای سازمان را می تواند به مخاطره بیاندازد. لذا توانایی تشخیص و درک مسائل سازمانی و آسیب شناسی دقیق آن ها از مهارت های کلیدی و مهمی است که مدیران هر کسب و کاری اعم از دولتی، خصوصی، تولیدی یا خدماتی و… بایستی بدان مسلح شوند.
ذکر این نکته مهم است که دانسته شود مدیر موثر نباید به حل هر مساله ای که از طرف ذینفعان سازمان مطرح می شود، مبادرت کند بلکه باید وقت و انرژی خود را برای حل مسائلی نگه دارد که واقعا توان او را طلب می کند. بنابراین نیاز است مدیران ضمن شناسایی مسائل مختلف و درک دقیق از ماهیت آن ها، بتوانند براساس میزان اهمیت، اثرگذاری و احتمال وقوع، مسائل سازمانی را اولویت بندی کنند و بیشتر انرژی خود را برای حل مسائل بااولویت فعلی و آتی سازمان نگه دارند. همچنین در خصوص مسائلی که مدیران در سازمان با آن مواجه شده یا خواهند شد، دو دسته از مسائل و اقدامات متناظر آن ها را می توان مطرح نمود:
از اینرو آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر با همکاری گروهی از پژوهشگران زبده و مجرب، خدمات زیر را ارائه می نماید:
-شناسایی مسائل و موضوعات خاصی که در وضع کنونی کسب و کار سازمان را متاثر از خویش کرده است
– شناسایی مسائل و موضوعات خاصی که در آینده توان اثرگذاری بر کسب و کار سازمان را داراست (اینده نگری سازمان با در اختیار داشتن یک سیستم جستجو و تشخیص وضعیت هشدار)
– اولویت بندی مسائل و موضوعات خاصی که در وضع کنونی کسب و کار سازمان را متاثر از خویش کرده است
-اولویت بندی مسائل و موضوعات خاصی که در اینده توان اثرگذاری بر کسب و کار سازمان را داراست؛
– چگونگی یکپارچه سازی و همگراسازی مسائل سازمانی مکشوفه
– طراحی و تدوین راهکار برای حل مسائل و موضوعات خاصی که در وضع کنونی کسب و کار سازمان را متاثر از خویش کرده است
– طراحی و تدوین راهکار برای حل مسائل و موضوعات خاصی که در آینده توان اثرگذاری بر کسب و کار سازمان را داراست.
در دنیای امروز که حجم عظیمی از داده ها پیرامون سازمان ها وجود دارد، علم تحلیل داده یا داده کاوی به منظور استخراج اطلاعات،دانش و الگوهای کلیدی، مهم و حائز اهمیت است. به زبانی ساده، داده کاوی علم استخراج و کاوش در حجم وسیعی از دادههای موجود برای دست یافتن به اطلاعاتی گرانبهاست. از طرف دیگر هوش مصنوعی به عنوان علمی نوظهور که ارتباط تنگاتنگی با داده کاوی دارد به دنبال حل مسائل و مشکلات موجود در سازمان ها و شرکت هاست به گونه ای که بتواند به هوشمندترشدن هر چه بیشتر آن ها در راستای دستیابی به اهدف سازمانی کمک نماید. در فضای دانشگاهی نیز دو علم داده کاوی و هوش مصنوعی موضوع مورد بحث و داغ این روزهاست که از زوایای گوناگون بدان پرداخته شده و مورد بررسی و مداقه قرار گرفته است. با اینحال نظر به نوپابودن و پیچیده بودن ابعاد این حوزه برای بسیاری از تحلیلگران و پژوهشگران نیاز است مشاورانی زبده در زمینه بکارگیری، اجرا و ارزیابی دو علم مزبور در پروژه های مختلف دانشگاهی و غیر دانشگاهی همراه و یاور افراد متقاضی باشند. حال نظر به اهمیت بکارگیری دو علم داده کاوی و هوش مصنوعی در عرصه علم و فناوری کنونی چه در حوزه دانشگاهی در رساله های دکتری و برخی از پایان نامه های کارشناسی ارشد و چه در حوزه غیر دانشگاهی، آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر با همکاری گروهی از پژوهشگران زبده و مجرب، خدمات زیر را ارائه می نماید:
-مشاوره تخصصی اجرا و پیاده سازی الگوریتم های مختلف داده کاوی (از جمله وابستگی، دسته بندی، طبقه بندی،رگرسیون، کا مینز، نایو بیز و…) در رساله های دکتری و پایان نامه های ارشد
-مشاوره تخصصی بکارگیری رویکرد پیشرفته هوش مصنوعی در تحقیق و توسعه هوشمند و پیش بینی
– مشاوره تخصصی بکارگیری رویکرد پیشرفته هوش مصنوعی در بهینه سازی تولید، تعمیر و نگهداری
-مشاوره تخصصی بکارگیری رویکرد پیشرفته هوش مصنوعی در هوشمند سازی زنجیره تامین شرکت
-مشاوره تخصصی بکارگیری رویکرد پیشرفته هوش مصنوعی در فروش هدفمند و بازاریابی هوشمند
-مشاوره تخصصی بکارگیری رویکرد پیشرفته هوش مصنوعی در هوشمندسازی خدمات
و….
یکی از حوزه های بسیار مهم و کلیدی در علوم مدیریت و مهندسی صنایع، مدیریت پروژه است. در تعریفی کلی مدیریت پروژه عبارتست از تخصیص، پیگیری و کاربرد منابع برای رسیدن به اهداف مشخص در یک دوره زمانی خاص. مدیریت پروژه استفاده از دانش، مهارت، ابزار و تکنیک برای انجام فعالیتهای پروژه است، به نحوی که نیازهای پروژه برآورده شوند. مدیریت پروژه، یک مفهوم وسیع است که تعداد زیادی از اصول مرتبط را مانند برنامهریزی، زمانبندی، مدیریت فعالیتها، مدیریت منابع، مدیریت ریسک و… دربرمیگیرد. به واقع قضیه از آنجا که پروژه ها از حیث منابع، بودجه و زمان محدودند و در عین حال هدفی خاص را در یک دوره زمانی مشخص و با حضور ذینفعان مختلف دنبال می نمایند، نیاز به مدیریت پروژه در مسیر برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی پروژه امری مهم و حیاتی است.
از طرف دیگر هوش تجاری عبارتست از فرایند تبدیل داده های خام به اطلاعات تجاری و مدیریتی که نوعا به تصمیم گیرندگان سازمانی کمک می نماید که تصمیمات خود را سریعتر و بهتر اتخاذ نمایند. این فرآیند در نهایت به مدیران، صاحبان کسب و کار و تمام تصمیم گیرندههای اساسی یک کسب و کار، اطلاعاتی عملی میدهد. از اینرو آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر با همکاری گروهی از پژوهشگران زبده و مجرب، خدمات زیر را ارائه می نماید:
-سنجش و ارزیابی مدیریت ریسک پروژه
– تحلیل های مرتبط با امکان سنجی انجام پروژه
-تحلیل و اولویت بندی پروژه های سازمان از حیث منابع در دسترس
-برنامه ریزی پروژه های سازمان مبتنی بر متدها و تکنیک های به روز مدیریت پروژه
-مشاوره تخصصی پیاده سازی و ارزیابی پروژه مبتنی بر متدها و تکنیک های به روز مدیریت پروژه
– تحلیل هوش تجاری سازمان در راستای کشف و احصای عوامل موفقیت یا شکست پروژه های سازمان
-تحلیل هوش تجاری سازمان در راستای اندازه گیری پیشرفت برنامههای آن و ارائه گزارشات مکتوب در این زمینه
برای اتخاذ یک تصمیم درست و سنجیده نیاز است که هر محقق، پژوهشگر یا مدیری به ابزارها و تکنیک های مختلف آن تسلط کافی داشته باشد تا بتواند با توجه به انتخاب ها و معیارهای در دسترس، احتمال موفقیت تصمیمات اتخاذشده را بالا ببرد. بهرصورت انتخاب تکنیک مناسب در اخذ یک تصمیم به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله: نوع مشکل، هدف تصمیم گیرنده و موقعیت و شرایط وی هستند. تکنیک مناسب باید به شکلی باشد که عوامل مختلفی که در تصمیم گیری تاثیرگذار هستند را در بر بگیرد. با اینحال به علت طیف متنوع و متعدد تکنیک های تصمیم گیری (تک یا چند معیاره) که نوعا به تصمیم گیری های چند هدفه و تصمیم گیری های چند شاخصه دسته بندی می شوند، انتخاب و بکارگیری آن برای اکثر پژوهشگران چندان ساده نیست و پیچیدگی های سخت افزاری و نرم افزاری خاص خود را داراست. از اینرو آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر با همکاری گروهی از پژوهشگران زبده و مجرب، خدمات زیر را ارائه می نماید:
-طراحی مدل های تصمیم گیری مناسب به اقتضای مشکل و شرایط مترتب بر آن
-اجرا و پیاده سازی تحلیل های تصمیم گیری منطبق در شرایط فرض فازی و غیر فازی
-مشاوره تخصصی انتخاب و بکارگیری تکنیک تصمیم گیری مناسب (شامل مدل های جبرانی یا غیرجبرانی) منطبق با نوع مساله ویژه رساله های دکتری و پایان نامه های ارشد
-اجرا و پیاده سازی تکنیک های مختلف تصمیم گیری (شامل مدل های جبرانی یا غیرجبرانی) به کمک کلیه نرم افزارهای موجود در این حوزه ویژه رساله های دکتری و پایان نامه های ارشد
تحقیق در عملیات یا پژوهش عملیاتی به عنوان یکی از زیرشاخه های ریاضیات کاربردی امروزه جنبه های متنوع و مختلفی در حوزه های مهندسی صنایع، مدیریت و کسب و کار یافته است و استفاده از تکنیک های مطروحه در این حوزه چه در محیط دانشگاهی و چه غیر دانشگاهی بسیار متداول و مرسوم است. توانایی تحقیق در عملیات به ویژه در استفاده از ابزارهای توسعه یافته و روشهایی است که میتواند توانایی ارزیابی و تحلیلی که نرمافزارهای رایج از جمله صفحه گستردهها از آن عاجزند را قوت ببخشد. به واقع قضیه تحقیق در عملیات به عنوان شاخهای میانرشتهای از ریاضیات برای یافتن نقطه بهینه در مسائل بهینهسازی، از گرایشهایی مانند برنامهریزی ریاضی، آمار و طراحی الگوریتمها استفاده می برد. حال نظر به اهمیت بکارگیری تحلیل های مرتبط با تحقیق در عملیات یا پژوهش عملیاتی در فضای تحقیقات دانشگاهی (رساله های دکتری یا پایان نامه های ارشد) و غیر دانشگاهی (صنعتی و کسب و کار)، آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر با همکاری گروهی از پژوهشگران زبده و مجرب، خدمات زیر را ارائه می نماید:
– مشاوره تخصصی استفاده و بکارگیری تکنیک های تحقیق در عملیات در رساله های دکتری
– مشاوره تخصصی استفاده و بکارگیری تکنیک های تحقیق در عملیات در پایان نامه های ارشد
– مشاوره تخصصی استفاده و بکارگیری تکنیک های تحقیق در عملیات در پروژه های کسب و کار و صنعتی
تکنیک تحليل مسير برای نشان دادن روابط علّی ميان متغيرها یکی از رایج ترین تکنیک های مورد استفاده در تحقیات مختلف دانشگاهی است. این تکنیک از معادلات استاندارد شده رگرسيون چندگانه استفاده می نماید. با اين کار می توان اندازه بزرگی هريک از ضرايب مسير و همچنين اثرهاي مستقيم و غيرمستقيم را با يکديگر مقايسه نمود در حالی که با استفاده از تکنيک های همبستگی و معادلات رگرسيون صرفاً می توان استنباط کرد، روابط علّی ميان متغيرها وجود دارد.
تحليل مسير، شكلي از تحليل رگرسيون چند متغيري كاربردي است كه در آن براي آزمودن فرضيه هاي پيچيده از نمودار مسير استفاده مي شود و هدف آن بدست آوردن برآورد كمي روابط علي بين مجموعه اي از متغيرها است. روابط بين متغيرها در يك جهت جريان مي يابد و به عنوان مسيرهاي متمايزي در نظر گرفته مي شود. مفاهيم تحليل مسير در بهترين صورت از طريق ويژگي عمده آن يعني نمودار مسير كه پيوند علي احتمالي بين متغيرها را آشكار مي سازد، تبيين مي شود. با استفاده از آن مي توان اثرهاي مستقيم يا غير مستقيم متغيرهاي مستقل بر متغيرهاي وابسته را محاسبه كرد. اين اثرها را به اصطلاح ضرايب مسير كه در عمل هستند. انعكاس پيدا مي كند به علاوه مي توان الگوهاي (β) همان ضرايب استاندارد رگرسيون مسير مختلف را براي بررسي همخواني با داده هاي مشاهده شده آزمون كرد.
ارزش روش تحليل مسير بدان جهت است كه يك روش اكتشافي براي كمك به مفهومي كردن و تشكيل فرضيات پيچيده است. نحستين گام در تحليل مسير، تعيين يك مدل ساختاري است كه همه متغيرهاي مورد نظر پژوهشگر را در برگيرد. مدل ساختاري شامل يك مجموعه معادله ساختاري است كه روابط علي ممكن بين متغيرها را توصيف مي كند. در اين فرايند ابتدا يك سري مراتب علي مطرح مي شود كه در آن برخي از متغيرها ممكن است علت احتمالي متغيرهاي ديگري باشد، اما بطور قطع نمي توان معلول آن باشد. به بيان ديگر، ترتيب متغيرها به گونه ای است كه متغيري كه در مرتبه بالاي اين سلسله مراتب قرار دارد، ممكن است به علت متغير پايين تر از آن باشد. همچنین برای برازش مدل تحقیق، از شاخصهای شناخته شده برازش استفاده می شود.
حال نظر به اهمیت بکارگیری تحلیل مدلسازی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر در اکثر رساله های دکتری و برخی از پایان نامه های کارشناسی ارشد که نوعا مدلسازی از روابط علی بین متغیرهای مختلف را مدنظر قرار داده اند، آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر با همکاری گروهی از پژوهشگران زبده و مجرب، خدمات زیر را ارائه می نماید:
-آزمون تحلیل مسیر مدل تحقیق به کمک مدلسازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزاری SmartPLS یا لیزرل یا آموس
-سنجش شاخص های برازش مدل تحقیق در محیط نرم افزاری SmartPLS یا لیزرل یا آموس
یکی از اصلی ترین بخش های هر پژوهش، تجزیه و تحلیل داده هاست. در خصوص داده های کمی، یکی از مرسوم ترین و متداول ترین شیوه های تحلیل، تحلیل آماری است که نوعا طیف متنوعی از تحلیل های ساده توصیفی تا تحلیل های پیچیده تر استنباطی را دربر می گیرد. جهت انجام انواع تحلیل های آماری در نرمافزارهای آماری مانند SPSS, SAS, STATA … توسعه یافته و به بازار ارائه شده اند. نظر به اهمیت اجرا و پیاده سازی تحلیل های آماری برای اکثر پایان نامه های ارشد و رساله های دکتری، آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر با همکاری گروهی از پژوهشگران زبده و مجرب، خدمات زیر را ارائه می نماید:
-اجرا و پیاده سازی روش دلفی
-اجرای و پیاده سازی تحلیل های خوشه ای
– اجرا و پیاده سازی تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی
-بررسی روایی(روایی سازه، همگرا، واگرا) و پایایی پرسشنامه تحقیق
– بررسی نرمال بودن توزیع داده های بدست آمده از پرسشنامه تحقیق
– اجرای آزمون تحلیل کوواریانس تک یا چند متغیره یا آنالیز واریانس یک یا دو طرفه
– اجرا و پیاده سازی انواع آزمون تی (در حالت های مختلف تک نمونه ای یا دوجمله ای، دو گروه مستقل، جفتی یا زوجی) برای بررسی تفاوت میانگین ها
– اجرا و پیاده سازی انواع آزمون های ناپارامتریک همچون فریدمن، ویلکاکسون، کای دو، کروسکال والیس، من ویتنی و…
– اجرا و پیاده سازی انواع تکنيک های همبستگی و معادلات رگرسيون (خطی، غیرخطی) در دو حالت آمار پارامتریک و یا ناپارامتریک
– تحلیل توصیفی دادههای مرتبط با پرسشنامه از حیث فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار و رسم نمودارهای مختلف بصری مرتبط با آن
و….
پیش بینی آینده و شناخت متدها و روش های آینده پژوهی به تصمیم سازان و تصمیم گیران کمک می نماید بهتر تصمیم بگیرند. شناخت و ارائه تصویری معقول از آینده و ارائه سناریوهای بدیل آتی بر تصمیم گیری های راهبردی سازمان موثر است. نظر به اهمیت و در عین حال پیچیده بودن فضای تحلیل اینده نگری، برای انجام چنین تحلیل هایی و استفاده و بکارگیری متدها و تکنیک های مختلف این حوزه نیاز به مشاورانی زبده و کارآزموده است که بتوانند موضوع یا مساله اصلی فعلی را خوب شناخته و درک کنند، پیشران ها و روندهای کلیدی و مهم را شناخته و درک صحیحی از اهمیت و عدم قطعیت آن ها داشته باشند. بتوانند سناریوها و بدیل های مختلف را متناسب با شرایط احتمالی طرح ریزی کرده، ارزیابی نمایند و نتیجتا تصویری کلی از آینده احتمالی که صدالبته با عدم قطعیت روبروست، ارائه نمایند. نظر به اهمیت بکارگیری تحلیل های آینده نگارانه و سناریونویسی در فضای دانشگاهی و غیر دانشگاهی، آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر با همکاری گروهی از پژوهشگران زبده و مجرب، خدمات زیر را ارائه می نماید:
– اجرا و پیاده سازی تکنیک تحلیلی اثر متقابل
-مشاوره تخصصی سناریونویسی برای توصیف آینده
-اجرا و پیاده سازی آینده پژوهی مبتنی بر تکنیک دلفی
-اجرا و پیاده سازی تحلیل ساختارشناسی یا مورفولوژی
-مدلسازی آینده مبتنی بر مدل های اقتصادسنجی و مدل های بازخوردی
– اجرا و پیاده سازی آینده پژوهی مبتنی بر تکنیک شناسایی روند و چرخه های آینده
و…..
رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM)، روشی است که برای بررسی روابط درونی توانمندسازها و تأثیر هریک بر سایر توانمندسازها به کار گرفته شده است. رویکرد ISM، روشی مبتنی بر نظر خبرگان است. رویکرد ISM روشی مؤثر و کارا برای موضوعاتی است که در آن متغیرهای کیفی، در سطوح متفاوت اهمیت، بر یکدیگر آثار متقابل دارند. این روش به برقراری نظم در روابط پیچیده میان عناصر یک نظام کمک زیادی می کند. همچنین، ISM میتواند عناصر یک نظام را تعیین سطح و اولویت بندی کند؛ این امر به مدیران، برای اجرای بهتر مدل طراحی شده، کمک شایانی می کند. این روش، ترتیب و جهت روابط پیچیده میان عناصر یک سیستم را بررسی می کند. رویکرد ISM، روش های گوناگونی را برای تعیین روابط مفهومی بین هر جفت از متغیرها معرفی می کند.
حال نظر به اهمیت بکارگیری رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری در رساله های دکتری و برخی از پایان نامه های کارشناسی ارشد، آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر با همکاری گروهی از پژوهشگران زبده و مجرب، خدمات زیر را ارائه می نماید:
-اجرا و پیاده سازی تخصصی رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری ویژه رساله های دکتری
– اجرا و پیاده سازی تخصصی رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری ویژه پایان نامه های ارشد
چه در حوزه دانشگاهی و چه غیر دانشگاهی ارائه انواع صحیح و سنجیده تحلیل های اقتصادی مهم و حائز اهمیت است. چرا که تحلیل اشتباه داده های اقتصادی قطع به یقین می تواند تفاسیر و روابط مخدوش و غیرواقعی را نمایان ساخته و تحلیل گر، پژوهشگر یا تصمیم گیر را دچار سردرگمی و کج فهمی سازد. از طرف دیگر یکی از جنبه های پرطرفدار تحلیلی در حوزه اقتصاد، تحلیل بازارهای مالی (بازارهای داخلی همچون سکه، بورس و بازارهای خارجی چون فارکس، ارزخارجی، کرییپتوکارنسی است. نظر به اهمیت بکارگیری تحلیل های اقتصادی و تحلیل های مالی در فضای دانشگاهی و غیر دانشگاهی، آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر با همکاری گروهی از پژوهشگران زبده و مجرب، خدمات زیر را ارائه می نماید:
– اجرا و پیاده سازی مدل های پانل دیتا و سری زمانی
– اجرا و پیاده سازی مدل های رگرسیونی با متغیرهای تک بعدی
-اجرا و پیاده سازی مدل تحلیل هزینه-فایده (یا سودمندی-هزینه) و تحلیل مطلوبیت
-مشاوره تخصصی اقتصادسنجی به کمک نرم افزارهای مایکروفیت (MICROFIT)، آر (R)
-شبیه سازی پروژههای سرمایه گذاری در کوتاه مدت و بلند مدت و تحلیل فرایندهای مالی
-مشاوره تخصصی تحلیل بازارهای مالی داخلی همچون سکه، بورس، مسکن و…
-مشاوره تخصصی تحلیل بازارهای مالی خارجی همچون فارکس، ارزخارجی، کرییپتوکارنسی و…
يكـي از بهترين رويكردها در بررسي و تحليل روابط متغيرها و مقولات تاثير گذار بر رفتار پديده ها ، به ويژه در مدیریت، پويايي شناسي سيستم است كه مي تواند در شبيه سازي رفتار پديده ها خصوصـاٌ در هنگـام پيچيده بودن آنها مورد استفاده قرار گيرد. اساس روش پویایی شناسی سیستم، درک رفتار متقابل پديده ها بر يکديگر در طول زمان است که اين رفتار معمولا براساس يک الگوی غالب رفتاری در طی زمان شکل می گیرد. روش شناسي پويايي سيستم به دنبال به كارگيري تمام جزئيات داخلي، خارجي يا تصادفي محيط حقيقي براي پيش بيني در مدت زمان كوتاه نيست، بلکه بررسي الگوي رفتاري و پويايي سيستم حقيقي در بلند مدت را مدنظر دارد. هدف کلی از یک مطالعة پویایی شناسی سیستم، درک چرایی و چگونگی پویایی تولید و جستجوی سیاست هایی برای بهبود عملکرد سیستم است.
پويايي شناسي سيستم روشي است كه نظريه بازخورد اطلاعات و كنترل را به منظور بررسي فرايندهاي سازماني بكار مي گيرد. فرض زيربنايي در اين روش آن اسـت كـه مـي تـوان شرايط پيچيده دنياي واقعي را مي توان بر اساس عوامل و جريان هايي از روابط بين آن عوامل تشـريح كرد. به طور كلي دو هدف اصلي كه روش پويايي شناسي سيستم دنبال مي كند، عبارتند از:
روش پویایی شناسی سیستم با توجه به روابط علی و معلولی و تکیه بر اصل بازخور ، اثرگذاری متغیرها بر يکديگر را در قالب متغیرهای سطح ، نرخ و کمکی مدل سازی می کند. روش پويايی شناسی سیستم ارتباط بین پديده ها را به صورت فرآيندی وابسته به ساير متغیرها و براساس حلقه های بازخور در نظر می گیرد. بنابراين در شرایط واقعی، هر معلول ضمن اثرپذيری از علل مختلف ممکن است که بر يک يا چند علت تأثیر گذاشته و اثر آن نیز به عنوان يک نتیجه پس از يک دوره زمانی به شکل بازخور به آن عامل ارجاع شود.
استرمن (2000) یک الگوی 5 مرحله ای ای کاربرد روش پویایی شناسی سیستم در مدل سازی مسائل مختلف پیشنهاد کرد. اين روش شناسی مورد توجه بیشتر محققین قرار گرفته است. مراحل این الگو شامل:
مرحله اول: تعریف متغیرهای کلیدی: در اين مرحله با توجه به روابط سیستمی بین متغیرها ، وضعیت هر متغیر از نظر نوع و اثرگذاری بر سایر بخش ها بر حسب روابط علی و معلولی مشخص می شود.
مرحله دوم: مدل سازی روابط بین متغیرها: در اين مرحله ارتباط متغیرها با يکديگر در قالب نمودارهای علی و معلولی تعريف شده و با توجه به اين روابط، الگوی حلقه ای بین متغیرها و قطبیت آنها تعريف می شود، سپس اثرگذاری متغیرها بر يکديگر بر اساس توابع کمّی و رياضی بیان می شود.
مرحله سوم: اعتبار سنجی رفتار مدل
مرحله چهارم: شبیه سازی متغیرهای کلیدی مدل: پس از اطمینان از صحت روابط متغیرها ، رفتار مدل در افق مورد نظر شبیه سازی و وضعیت متغیرهای مدل برای دوره های آينده مشخص می شود. سپس سیاست ها و پیشنهادهای لازم بر اساس سناريوهای مختلف ارائه می شود.
مرحله پنجم: ارزيابی سیاست ها بر مدل (سناریوسازی): در اين مرحله با تعريف استتراتژی های جديد، اثرات اين سیاست ها بر رفتار سیستم در قالب سناریوهای مختلف بررسی می شود.
بعد از طراحی الگوی سیستم دينامیکی و تعريف ارتباط متغیرها با يکديگر، اعتبار مدل ارزیابی می شود. بطورکلی اعتبار در مدل هاي پويايي شناسي سيستم به دو گونه اعتبار ساختاري و اعتبار فنی تقسیم می شود. اعتبار ساختاري به معنـاي ايجـاد روابطـي در مـدل اسـت كـه بـه گونـه اي رسـا و كـافي نشان دهنده روابط جهان واقعي (با درنظرگیری هدف مطالعه) باشند. اعتبـار رفتـاري بدين معني است كه رفتار مدل به اندازه كافي نشان دهنده رفتار پديـده در جهـان واقعـي باشـد. اعتبـار رفتاري وجود نخواهد داشت مگر آنكه مدل از اعتبار سـاختاري مناسـبي برخـوردار باشـد. متـداول ترين تست ها شامل؛ مقايسه با نقاط مرجع، پايداري تحت شرايط حـدي و آنـاليز حساسـيت مـي باشـد (اولیویا،2003).
حال نظر به اهمیت بکارگیری رویکرد تحلیل پویایی سیستم در رساله های دکتری و برخی از پایان نامه های کارشناسی ارشد، آکادمی تحلیل دکتر طالعی فر با همکاری گروهی از پژوهشگران زبده و مجرب، خدمات زیر را ارائه می نماید:
-اجرا و پیاده سازی تخصصی رویکرد تحلیل پویایی سیستم مختص رساله های دکتری
– اجرا و پیاده سازی تخصصی رویکرد تحلیل پویایی سیستم مختص پایان نامه های ارشد